Kultúra

Meghalt DMX

Életének 51. évében április 9-én, pénteken elhunyt DMX - polgári nevén Earl Simmons - amerikai rapper, dalszövegíró és színész, a 90-es, 2000-es évek hiphopzenéjének ikonikus alakja.

Meghalt DMX
DMX (1970-2021)
Fotó: AFP/Getty Images/Theo Wargo

Az előadót még április 2-án szállították kórházba, az LA Times cikke szerint drogtúladagolást követően szívrohamot kapott, azóta kómában volt, gépek tartották életben. Hétnapnyi küzdelmet követően családja körében hunyt el egy New York-i kórházban, miután végleg leállt a szíve.

Az 1970-ben New Yorkban született DMX nehéz körülmények között, apa nélkül nőtt fel, 14 évesen rászokott a kábítószerre, a függőségek egész későbbi életét végigkísérték és a törvénnyel is rendszeresen meggyűlt a baja.

Édesanyja rendszeresen verte, így a fiatal DMX az erőszak elől elmenekülve az utcákat járta, 14 éves kora után másfél évre intézetbe is került, ott ismerkedett meg a rapzenével, ekkor kezdett el dalokat írni is. 1988-ban, a börtönből szabadulva döntötte el, hogy komolyabban veszi a zenélést, fokozatosan el is kezdte építgetni a karrierjét, olyan, akkor már menőnek számító előadók számaiban tűnt fel a 90-es évek elején-közepén, mint LL Cool J vagy Mase.

Az igazi áttörést az 1998-as év hozta el neki, ekkor jelent meg első nagy slágere, a Get At Me Dog, debütáló albuma, az It’s Dark and Hell Is Hot már a kiadása utáni első héten negyedmillió példányban fogyott, később pedig négyszeres platina lett.

Objektum doboz

Ugyanennek az évnek a decemberében kihozta második korongját, a Flesh of My Flesh, Blood of My Bloodot, ami elődjéhez hasonló sikert aratott. 2004-ig még három nagylemeze jelent meg, pályája pedig töretlenül ívelt fölfelé, mindmáig ő az egyetlen előadó a könnyűzene történetében, akinek zsinórban öt albuma is a Billboard 200-as listájának első helyén nyitott.

Objektum doboz

2004-es lemeze, a Grand Champ kiadása után közölte, hogy visszavonul, aztán 2006-ban visszatért a zenéléshez, kiadót váltott, a Columbia Recordsnál hozta visszatérő kiadványát, a Year of the Dog...Againt, amely ugyan lecsúszott a Billboard-lista első helyéről, de így is olyan slágereket vonultatott fel, mint a We in Here, vagy a Lord Give me a Sign.

Utolsó valódi nagylemeze, az Undisputed 2012-ben látott napvilágot, a korong húzónótájában akkor még feltörekvő fiatal rapperként az azóta világsztárrá vált Machine Gun Kelly is közreműködött.

Objektum doboz

A zene mellett a filmek világában is kipróbálta magát, színészként főként akciófilmekben tűnt fel, játszott többek között a Sebhelyekben Steven Seagal oldalán, az Öld meg Romeótban vagy a Bölcsőd lesz koporsódban pedig Jet Livel közösen szerepelt.

DMX borzasztóan összetett és ellentmondásos figura: magánéletében botrányt botrányra halmozott, a adócsalástól drogbirtoklásig a legkülönfélébb ügyek miatt számtalanszor került összeütközésbe a törvénnyel, több alkalommal is megjárta a börtönt, viharos szerelmi kapcsolataiból pedig összesen 15 gyermeke született, jó részük házasságon kívül.

Objektum doboz

Ugyanakkor rapperként és szövegíróként a tehetsége elvitathatatlan, jellegzetes rekedt hangja, agresszív előadásmódja ezer közül is felismerhetővé, egyedivé tette. Szövegeiben egyszerre voltak jelen a sötét, horrorcore témák, a bűnözés és az utcai élet, illetve a bulizás, a mindenkinek beszóló, bárkit letaroló nehézfiú álarca mögül azonban időről-időre felsejlett egy zavart, meggyötört és mélyen hívő lélek, aki őszintén kereste Isten közelségét és a megszabadulást.

Legutóbbi börtönbüntetésének letöltése után, 2019-ben turnéját is lemondta, hogy elvonón kérjen segítséget függőségei leküzdéséhez. Azóta úgy tűnt, talán lassan sínre kerülhet az élete, ebből azonban már nem lett semmi, démonai, melyekről rendszeresen és nyíltan beszélt, végül legyőzték.