Kultúra

Az Emmi saját halottjának tekinti Szomjas Györgyöt

Az életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendezőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti - közölte a minisztérium pénteken

Az Emmi saját halottjának tekinti Szomjas Györgyöt
Szomjas György nagy sikerű filmjeivel műfajt teremtett Magyarországon (Talpuk alatt fütyül a szél, Falfúró, Roncsfilm)
Fotó: Facebook/MagyarFilmmuveszekSzo

A Balázs Béla-díjas kiváló művész április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. A minisztérium tiszteletben tartja a család kérését, amely szerint szűk körben szeretnék elbúcsúztatni az elhunytat, ezért gazdag életútjáról egy későbbi alkalommal emlékezik meg - tudatta az Emmi.

Szomjas György nagy sikerű filmjeivel - Talpuk alatt fütyül a szél, Rosszemberek, Kopasz kutya, Falfúró, Könnyű vér, Roncsfilm, Csókkal és körömmel, Gengszterfilm, Vagabond - műfajt teremtett Magyarországon.

Tizenkilenc nagyjátékfilmjével elérte a legnagyobb szakmai elismerések mellett a közönség nagyrabecsülését is. Az egészestés mozik mellett termékeny volt a rövidfilm és a dokumentumfilmek műfajában is. Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének. Kezdetektől fogva részt vett benne és hitelesen közvetítette a nézők felé.

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten. Először a Budapesti Műszaki Egyetem Építészetmérnöki Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolát végezte el, 1969 és 1974 között a Balázs Béla Stúdió (BBS) vezetőségének tagjaként dolgozott, a szociológiai filmprogram egyik kezdeményezője volt. Ezalatt rövidfilmeket készített és asszisztensként tevékenykedett. 1995 óta a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára, 1999-től az Európai Filmakadémia tagja volt.

Ironikus hangvételű, könnyen érthető, szellemes párbeszédekkel tűzdelt filmjei - mély tartalmuk és igen kemény, komoly mondandójuk ellenére - mindig nagy közönségsikert arattak. A magyar prolivilágról szóló rockfilmje, a Kopaszkutya az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb alkotása.

Több elismeréssel és kitüntetéssel jutalmazták: A filmszemle díja (1984, 1986, 1990, 1993, 1995), brüsszeli Aranykor-díj (1985), Balázs Béla-díj (1986), a filmkritikusok díja (1987, 1989), a filmkritikusok B. Nagy László-díja (1993), 1996-ban megkapta a kiváló művészi címet. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki következetes és folyamatos, magas művészi színvonalon elkészített hiánypótló, közönségsikert arató játékfilmjeiért, a művészeti közéletben betöltött tevékenységéért.
 

Kapcsolódó írásaink