Kultúra

A közismert verstől a nemzeti imáig

Egressy Béni mindössze huszonnégy éves volt, amikor győzött a Szózat megzenésítésével

A magyar költészet napján, április 11-én  mutatják be a YouTube-on a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjét, A Szózat regényes történetét, amelyet a film animációk, videóbejátszások segítségével tár elénk.

A közismert verstől a nemzeti imáig
Vörösmarty verse közismert volt a pályázat idején
Fotó: Ambient Pictures

A dokumentumfilmben Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget Vörösmarty versének és Egressy Béni zenéjének kapcsolatáról. A Budapesti Filharmóniai Társaság korábbi filmjét, A Himnusz regényes történetét csaknem százezer fiatal nézte meg a nemzeti imánk születésének évfordulóján, és több mint húszezer néző követte a társaság YouTube-csatornáján.

A film sikerére való tekintettel készült el a Szózat dokumentumfilmje a költészet napjára. A Szózat korának egyik legismertebb költeménye volt. Bartay András, a Nemzeti Színház akkori igazgatója 1843-ban írt ki pályázatot Vörösmarty alkotásának megzenésítésére.

A dokumentumfilmből megtudhatjuk, hányan pályáztak, és miért maradt csupán három pályamű. Miképp nyerte meg a közönségszavazást a fiatal, mindössze huszonnégy éves Egressy Béni munkája, és hogyan kapcsolódik a Szózat történetéhez Erkel Ferenc, aki versenyen kívül később maga is készített egy megzenésített verziót. A dokumentumfilmet az Ambient Pictures csapata, azaz Tuza Norbert rendező-szerkesztő és Szín Róbert operatőr-vágó készítette.

A film szakreferense Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc szépunokája, az Erkel Ferenc Társaság elnöke. „Bízunk benne, hogy a járványhelyzet okozta kényszerű bezártságban minél többen nézik meg filmjeinket, és erőt tudnak meríteni belőlük ezekben a nehéz időkben” – nyilatkozta Tóth László, az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke. A Szózat regényes története itt tekinthető meg: www.youtube.com/watch?v=eXpQa0iye3s.

Kapcsolódó írásaink