Kultúra

Kortárs magyar költők gyerekversei zenei köntösben

A gyerekeket célzó Csimborasszó-program hiánypótló kezdeményezés

Színes válogatást kínál a közönségnek a legfrissebb költészeti és zenei irányzatokból a Csimborasszó-program, az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum (IGYIC) égisze alatt.

Kortárs magyar költők gyerekversei zenei köntösben
Szalóki Ági Kányádit énekel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az IGYIC vallja, hogy a gyerekek a kultúrának is a legjavát érdemlik, ezért legújabb kezdeményezésükben kortárs versírók műveinek megzenésítését tűzték ki célul, hogy a gyerekek és a szülők egyszerre fülbemászó és minőségi dalokat hallgatva ismerhessék meg az élő költészet kiemelkedő darabjait klipek formájában.

A szervezet lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójából az is kiderül, hogy a program Magyarországon hiánypótlónak tekinthető, ugyanis rendkívül kevés a gyerekeknek szánt, irodalmi és zenekritikai szempontokat egyszerre érvényesítő kortárs versadaptáció és dal. Mint írják, azt tapasztalják, hogy az arra érdemes szövegek gyakran elvesznek a túlkínálatban, ezért fontos, hogy az igényes kultúra iránt elkötelezett családok hozzájussanak a keresett értékekhez.

A Csimborasszó több évadra tervezett repertoárjában olyan dalok szerepelnek, amelyek a magyar nyelvet helyesen, pontos prozódiával, élvezhető formában, játékosan közvetítik. Szalóki Ági előadóművész például Kányádi Sándor Madáretető című népszerű gyerekversét zenésítette meg és énekelte el, a gyerekdal klipjét pedig különösen hangulatossá teszi az, hogy abban az énekesnő várandósan tűnik fel.

A válogatásban emellett Kiss Ottó Égi tinta, Kántor Péter Körúti szél, Miklya Zsolt Találós, Kiss Judit Ágnes Macska télire és Pinczési Judit Légtornász című költeményét is hallhatjuk a Cimbaliband, Czutor Zoltán, Magyar Bori, valamint Dorogi Péter feldolgozásában.

A versek kiválasztásában az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum szakmai stábja működött közre, a zeneszerzők-előadók megválasztása, a zene és vers összepárosítása a zenei menedzser, Prieger Zsolt érdeme. Az eddig elkészült produkciókat a Csimborasszó YouTube-csatornáján lehet ingyenesen megtekinteni, a kínálat folyamatosan bővülni fog.

Kapcsolódó írásaink

Magasfeszültségű versek

ĀA Petőfi Irodalmi Múzeum Pilinszky 100 fogalom/centenáriumi szószedet című onlinebeszélgetéssorozatában a hallgatásban rejlő erőről és a pusztító-teremtő fényről is szó esett

Új korszak kezdődik

Ā„Ha a színház célja a minőségi szórakoztatás, akkor ne mondjuk, hogy a III. Richárd nagyon jó előadása után felcsattanó taps többet ér, mint a Marica grófnőt követő” – hangsúlyozta lapunknak Homonnay Zsolt Jászai Mari-díjas színművész