Kultúra

Ötven éve halt meg Igor Sztravinszkij, a huszadik század nagy orosz zeneszerzője

Évforduló

A múlt század egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, a Tűzmadár és a Tavaszi áldozat komponistája, Igor Fjodorovics Sztravinszkij ötven éve, 1971. április 6-án halt meg.

Ötven éve halt meg Igor Sztravinszkij, a huszadik század nagy orosz zeneszerzője
Igor Sztravinszkij
Fotó: AFP

Oranienbaumban született 1882. június 17-én, muzsikus családban. Családja nem vette komolyan zenei ambícióit, így a jogi egyetemre kellett beiratkoznia, de 1902-től a zenének szentelte magát. Első szerzeményeit Rimszkij-Korszakovnak mutatta meg, akitől négy évig vett órákat, írja az MTI. A Tűzmadár című tündérmesebalett 1911-es párizsi bemutatója a zenetörténet egyik legjelentősebb eseménye lett.

A Tavaszi áldozat 1913-as párizsi premierjét már hatalmas botrány kísérte. Az első világháború kitörése Svájcban érte, ezután már nem tért haza, végül Franciaországban telepedett le. A Pulcinella című balettje jelmezeit és díszleteit Pablo Picasso tervezte. Európából több magánéleti tragédia után, 1939-ben átköltözött Amerikába.

Megtérése kihatott műveire is: a három zsoltárt megzenésítő Zsoltárszimfóniáját a Bostoni Szimfonikus Zenekar ötvenéves jubileumára írta 1930-ban. Első egész estés operája, A léhaság útja William Hogarth nyolc részmetszetére készült. Utolsó nagy műve a Requiem Canticles. Csak a hatvanas években utazhatott ismét haza. Többször járt Budapesten. New York-i otthonában 1971. április 6-án, 88 évesen halt meg. A Velencéhez közeli San Michele-szigeten nyugszik.

Kapcsolódó írásaink