Kultúra

Giscard d’Estaing nevét veszi fel a párizsi Orsay Múzeum

Névcsere a francia fővárosban

Felveszi Valéry Giscard d’Estaing, a közelmúltban elhunyt francia elnök családnevét a párizsi Orsay Múzeum – jelentette be hétfőn a francia kulturális minisztérium az MTI szerint.

A tárca közleménye emlékeztetett arra, hogy Giscard d’Estaing, aki 1974 és 1981 között volt Franciaország elnöke, elkötelezetten és határozottan munkálkodott a múzeum megszületésén, és annak fejlődését is követte. Roselyne Bachelot miniszter a 19. századi irodalom és művészetek iránti szenvedélyéről ismert kultúremberként méltatta a néhai elnököt.

A 19. századi művészeteknek, mindenekelőtt az impresszionista festészetnek szentelt Orsay Múzeumot egy volt pályaudvar épületében alakította ki a francia állam Valéry Giscard d’Estaing kezdeményezésére, de a kulturális intézményt már utóda, François Mitterrand avatta fel.

A nemzetgyűlés egyhangúlag fogadta el azt a határozati javaslatot, amely alapján az Orsay Múzeum és a hozzá tartozó Orangerie kiállítóhely felveszi a volt államfő nevét. Franciaországban megszokott, hogy egy-egy nagy kulturális intézmény felveszi azon elnök nevét a halála után, akinek a mandátuma alatt, illetve kezdeményezésére jött létre. A modern művészetek múzeuma így lett Pompidou Központ, a nemzeti könyvtár pedig François Mitterrand nevét viseli.

Kapcsolódó írásaink