Kultúra

Egyensúly a káosz és a rend között

Újabb tizenkét szabály az élethez Jordan B. Petersontól

Magyarországra is eljutott Jordan B. Peterson világhírű kanadai klinikai pszichológus professzor Tizenkét szabály az élethez című nagy sikerű könyvének rég várt folytatása, a Túl a renden, a 21. Század Kiadó gondozásában.

Peterson tizenkét újabb szabállyal jelentkezik, előtte azonban beszámol arról, hogy saját és családtagjai betegségei miatt milyen kálváriát járt végig az elmúlt években.

A konzervatív, politikai korrektséget elvető Peterson aktuális állapotát mindig érdeklődéssel követte a média, gyakran rosszindulattal, kárörömmel. A saját tapasztalatai pedig nagyon fontosak: a pszichiáter is esendő ember, ráadásul olyan ember, aki valóban tenni akar azért, hogy jobbá tegye olvasói és páciensei életét, nem egy medence széléről osztogat közhelyes tanácsokat.

A Túl a renden kiegyensúlyozottabb Peterson előző könyvénél. Ezúttal is tele van személyes tapasztalattal, bibliai, irodalmi és popkulturális párhuzammal, páciensei történeteivel, de kevesebb olyan éle van, ami miatt szükségszerűen heves vitákat keltene. Kevesebbet politizál, sőt, külön fejezetet szentel annak, hogy az ideológiai elvakultság veszélyeire figyelmeztessen. Nagy szeretettel ír az unokájáról is, arról, hogyan tapasztalja meg a kislány a külvilágot – ezek üdítően derűs pillanatai a könyvnek.

Legfőbb üzenetei megszívlelendők: nem szabad elszaladni a felelősségvállalás elől, mert a teljesség, a hasznosság felé úgy vezet az út, ha van bennünk mersz nekiveselkedni a megoldatlan problémák megoldásának. „Akik nem választanak irányt, elvesznek. Ezerszer jobb valamivé válni, mint valaminek lenni, azután semmivé válni” – írja. Egyensúlyt kell teremtenünk a rend és a káosz között.

Jordan B. Peterson: Túl a renden
Jordan B. Peterson: Túl a renden
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink