Kultúra

Kétszázhetvenöt éve született Goya

A művész tabudöntögető alkotásokat készített, A meztelen Maya című képével az inkvizíciót is magára haragította

A 18–19. század egyik legjelentősebb művésze 1746-ban látta meg a napvilágot egy aragóniai faluban, Fuendetodosban.

Kétszázhetvenöt  éve született Goya
A Bikaviadal egy osztott téren című kép jól tükrözi a festő rajongását a tradícióér
Fotó: Wikipedia

Francisco José de Goya y Lucientes művészi tanulmányait 1759-ben José Luzán rajzakadémiáján kezdte, később majdani sógora, Francisco Bayeu madridi műtermében dolgozott, de összekülönbözött vele, ezért távoznia kellett. Ekkor Itáliába utazott, ahol a legenda szerint torreádorként lépett fel. Goya nagy rajongója volt a bikaviadaloknak, erről festményei és rézkarcai is tanúskodnak. A művész később visszatért Zaragozába, ahol feleségül vette Bayeu nővérét, és hat gyermekük született, de csak egy élte túl a festőt.

Goya 1775-ben Madridban telepedett le, bejáratos lett a királyi udvarba is, ahol népszerű, keresett festővé vált. Fő egyházi művét, a madridi San Antonio de la Florida kupolafreskóját az 1780-as évek végén festette, másik híres művét, A meztelen Mayát pedig a századforduló környékén készítette el. A kép a női test ábrázolásának velázquezi és tizianói hagyományait vitte tovább. A prűd spanyol társadalomban az alkotás felháborodást keltett, még az inkvizíció is Goya nyomába eredt, aki nem „öltöztette fel” a nőalakot, hanem festett egy új képet A felöltözött Maya címmel.

Ebben az időben már súlyos beteg volt, 1792-ben elvesztette hallását, vélhetőleg a festékektől kapott ólommérgezés miatt. Betegsége és felesége 1812-ben bekövetkezett halála miatt egyre inkább magába fordult.

A változás a művészetében is megmutatkozott, egyre sötétebb hangulatú képeket festett. Az idős és kiábrándult művész Bordeaux-ba költözött, és ott is halt meg nyolcvankét éves korában. Képei megtalálhatók a világ legnépszerűbb múzeumaiban, művészetéből Picasso és Dalí is sokat merített. Alkotásaiból jelentős gyűjteménye van a budapesti Szépművészeti Múzeumnak is, ahol a Leány korsóval és a Köszörűs című képeit és számos grafikáját őrzik. Életéből Milos Forman forgatott nagysikerű filmet 2006-ban, Goya kísértetei címmel.

Kapcsolódó írásaink