Kultúra

Elhunyt Fék György, több mint hatszáz film Balázs Béla-díjas hangmérnöke

Az egész szakma gyászolja

Életének nyolcvanadik évében elhunyt Fék György Balázs Béla-díjas hangmérnök – tudta meg az MTI.

Elhunyt Fék György, több mint hatszáz film Balázs Béla-díjas hangmérnöke
Fék György
Fotó: Facebook

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének életműdíjával kitüntetett szaktekintély 1960-tól dolgozott a Mafilmben, ő volt többek között az Angi Vera (1979), az 1982-ben Oscar-díjat nyert Mephisto (1981), a Napló gyermekeimnek (1984), a Redl ezredes (1985), a Csók, Anyu (1986) és a Hanussen (1988) hangmérnöke. Fék György 1990-től a Mafilm Audio Kft.-nél dolgozott, több mint hatszáz film szinkronizálásában működött közre felvevő vagy keverő hangmérnökként.

Legjelentősebb munkái a 2001: Űrodüsszeia, a Robin Hood, a Három muskétás, a Csillagok háborúja – Egy új remény, a Mad Max, a Szárnyas fejvadász, A kis hableány, a Reszkessetek, betörők, a Thelma és Louise, a Gladiátor, Az utolsó mohikán, az Asterix és Obelix, a Maszk, a Terminátor és a Terminátor 2., a Charlie és a csokigyár, a Kung Fu Panda 2., a Jégkorszak 2., valamint az Így neveld a sárkányodat című animációs film mindhárom része.

Utolsó játékfilmes munkája a Szász János által rendezett, 2018-ban bemutatott A hentes, a kurva és a félszemű című film volt. Fék Györgyöt a Mafilm Audio Kft. a saját halottjának tekinti. Temetéséről a család később közöl részleteket – írta a szervezet.

Kapcsolódó írásaink