Kultúra

Esterházy V. Pál hercegre emlékeznek

A filantrópot a nácik és a kommunisták egyaránt üldözték nemesi címe, családi hagyományai és származása miatt

Százhúsz éve született Esterházy V. Pál herceg. Élettörténetét erősen meghatározták a 20. század történelmi viharai, a nácik és a kommunisták egyaránt üldözték címe, családi hagyományai és származása miatt. A filantróp tiszteletére az ausztriai Esterhazy Privatstiftung szombaton szentmisét tart a kismartoni St. Michael-templomban.

Esterházy V. Pál hercegre emlékeznek
A mecénás a kultúra szerelmese volt
Fotó: Esterhazy Privatstiftung

Esterházy V. Pál herceg 1901. március 23-án született a kismartoni kastélyban, Cziráky Margit és IV. Esterházy Miklós elsőszülött fiúgyermekeként. Polgári neveltetésben részesítették, a jogi karon folytatta tanulmányait, a budapesti Pázmány Péter egyetemen doktorátust szerzett.

Az Esterházy család hercegi ágának családfőjeként – amely feladatot apja, IV. Esterházy Miklós herceg váratlan és korai halála miatt tizenkilenc éves korában volt kénytelen átvenni – és mint a 17. században alapított hercegi Esterházy-hitbizomány kezelője, küldetésének tekintette a nagy múltú család kulturális, gazdasági és épített örökségének megóvását és egyben tartását.

A kultúra, a művészet, a zene és a tudomány iránti szeretete a herceg nagylelkű támogatásaiban is megmutatkozott, a két világháború közötti időszak egyik legjelentősebb mecénása, filantrópja volt, sokszor állami feladatokat átvállalva támogatta a hazai oktatást, a tudományos és a művészeti életet. Esterházyhoz a képzőművészet állt a legközelebb, számos festményt vásárolt meg fiatal művészektől, festészeti és szobrászati díjakat adományozott.

Elkészíttette Eszterházán a Haydn-domborművet és Kismartonban a Haydn-síremléket. Saját költségén kiadatta Esterházy Miklós nádor iratait. A háború idején budai rezidenciájára befogadta a zsidók megmentésében aktív szerepet vállaló svéd és svájci nagykövetséget, az Irgalmas Nővérek részére pedig közvetlen anyagi támogatást nyújtott.

Ottrubay Melindával, a polgári családból származó, kimagasló tehetségű balettművésszel 1946-ban kötött házasságot. A második világháborút követően ausztriai birtokairól évekre le kellett mondania, magyarországi örökségét és birtokait pedig a Mindszenty bíboros ellen indított koncepciós perben hozott ítélet, valamint az államosítások révén vesztette el.

A tizenöt év fegyházbüntetésre és teljes magánvagyonának elkobzására ítélt Esterházy Pál és felesége 1956-ban kalandos körülmények között hagyta el Magyarországot, és Zürichben telepedett le. A herceg innen látott neki a szovjet hadsereg által a megszállás éveiben lezüllesztett ausztriai birtokrészek tudatos újjáépítésének, amely tevékenységét 1989. május 25-én bekövetkezett haláláig kitartóan folytatta.

A herceg tiszteletére az ausztriai Esterhazy Privatstiftung szombaton szentmisét tart a kismartoni St. Michael-templomban.

Kapcsolódó írásaink