Kultúra

Eltávozott Kárpáti János kutató, Széchenyi-díjas zenetörténész

Világhírű Bartók-szakértő volt

Életének nyolcvankilencedik évében elhunyt Kárpáti János Széchenyi-díjas zenetörténész, nemzetközi hírű Bartók-kutató – tudatta a család szombaton az MTI-vel.

A tudós a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, negyvenöt éven keresztül a Zeneakadémia könyvtárának igazgatója, és megújítója volt.

Gazdag életművében különösen sokat foglalkozott Bartók-kutatással, melynek nemzetközi hírű szaktekintélye volt, és az európai zene Ázsiából nyert gazdagodásának – mítoszkutatásra épülő, kultúrákon átívelő – megközelítésével. Munkássága elismeréseként 1971-ben Erkel Ferenc-díjat kapott, 1994-ben elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének nagydíját, 1996-ban az Amerikai Liszt Társaság díját, 2005-ben az Eötvös József-koszorút.

Ugyancsak 2005-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki a zenetudomány élvonalában rendkívüli jelentőséggel bíró publikációiért. Jelentősebb művei között a Domenico Scarlatti, az Arnold Schönberg, a Képes magyar zenetörténet, és a Bartók kamarazenéje című munkát említik, illetve a Muzsikáló zenetörténet II. és IV. kötetét. Emellett számos hiánypótló tanulmányt írt Bartók Béláról, a 20. századi zene problémáiról, a kortárs magyar zeneszerzők műveiről, valamint a japán zenéről.

Kapcsolódó írásaink