Kultúra

Elhunyt Nagy János felvidéki szobrászművész

Emlékművek alkotója

Életének nyolcvanhatodik évében, hosszan tartó betegség után csütörtökön elhunyt Nagy János felvidéki szobrász- és éremművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja, Tata díszpolgára – közölte a város önkormányzata az MTI-vel.

Elhunyt Nagy János felvidéki szobrászművész
Nagy János
Fotó: MH

Nagy János 1935. június 17-én született Rákosszentmihályon. A pozsonyi Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a besztercebányai, majd a nyitrai tanárképző főiskolán tanított. Bekapcsolódott az Európa 24, a Hungária 24, majd az Ősiség és Modernség (1994) nevű művészeti csoportok munkájába.

Esztergomban 2000-ben állították fel IV. Béla királyt ábrázoló domborművét, 2004-ben Révkomáromban az aradi vértanúk előtt tisztelgő emlékművét. Második világháborús emlékművei Ipolyszakállason, Ipolybalogon, Nagycétényben és Málason láthatók. Nagy János 1994-ben Esterházy János-díjat kapott, 2000-ben a Magyar Köztársaság elnökének aranyérmével, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

2002-ben kapta meg a Szlovák Köztársaság Aranyplakettjét, 2003-ban a Posonium Irodalmi és Művészeti Életműdíjat Szlovákiában és 2009-ben a Szervátiusz Jenő-díjat. 2005 óta volt a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A szobrászművész nyolcvanéves korában Felvidékről visszatért Magyarországra, és a tatai Vaszary-villában élt. Nagy János temetéséről Tata önkormányzata gondoskodik, az MMA saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó írásaink