Kultúra

Saját halottjának tekinti az Emmi Gonda Jánost

Életének 89. évében elhunyt Gonda János Széchenyi- és Erkel-díjas zenepedagógus, zongoraművész, zeneszerző, a magyar dzsesszélet meghatározó alakja.

Gonda János 1932-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett Szabolcsi Bence és Bartha Dénes tanítványaként. A főiskola után a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat zenei rendezőjeként dolgozott, és 1962-ben megalapította a Qualiton együttest, mellyel elkészítette a Modern Jazz lemezsorozat első albumát. Több önálló lemeze is megjelent, nemzetközi elismertségét pedig számos európai koncert, előadás és kurzus jelzi.

Zeneszerzőként elsősorban jazzdarabok kötődnek a nevéhez, de komponált filmzenét, pantomim- és balettzenéket, valamint szimfonikus jazzműveket is. 1965-ben ő szervezte meg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakát (1990 óta a Zeneakadémia tanszékeként működik), melynek 1998-ig vezetője is volt. 1972-1984 között a Nemzetközi Jazz Föderáció alelnöke volt, 1990-ben az újonnan alakult Magyar Jazz Szövetség elnökének választották meg.

1974-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki, majd megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1992), valamint középkeresztje (2002) kitüntetést. 2012-ben vehette át a Széchenyi-díjat.

Gonda Jánost az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó írásaink

Liza Minnelli hetvenöt éves

ĀÉlete legnagyobb alakítását a Kabaré című filmben nyújtotta: Sally Bowles megformálásáért Oscar-díjat kapott