Kultúra

Liza Minnelli hetvenöt éves

Élete legnagyobb alakítását a Kabaré című filmben nyújtotta: Sally Bowles megformálásáért Oscar-díjat kapott

„Olyan, akár a főnix, kiterjeszti szárnyait és újjászületik, hihetetlen erő és bátorság van benne” – így jellemzik barátai Liza Minnellit, aki ma ünnepli hetvenötödik születésnapját.

Liza Minnelli hetvenöt éves
Barátai szerint a színésznő olyan, mint az újjászülető főnixmadár, hihetetlen erő és bátorság lakozik benne
Fotó: AFP/Kevork Djansezian

Az amerikai színésznő az egyetlen olyan Oscar-díjas, akinek a szüleit szintén kitüntette az akadémia. Apja a neves rendező Vincente Minnelli, anyja Judy Garland, a zenés filmek sztárja volt. Szülei­nek válása után gyógyszer- és alkoholfüggő anyjával végigvándorolta Amerikát, szállodaszobákban nőtt fel. Tinédzserként abbahagyta az iskolát, és New Yorkba ment, ahol színészként próbált boldogulni.

Pályafutása 1964-ben vett lendületet, amikor anyja oldalán léphetett fel Londonban, viszonyuk azonban továbbra is ellentmondásos maradt: még az is megesett, hogy a féltékeny Garland lelökte lányát a színpadról. Anyja végül gyógyszertúladagolásban halt meg, amikor Liza huszonhárom éves volt.

Minnelli tizenkilenc évesen kapta első Tony-díját, ilyen fiatalon addig senki sem vehette át az amerikai színházi szakma legrangosabb kitüntetését. Albert Finney oldalán állt először kamera elé 1967-ben egy komédiában, két évvel később jelölték először Oscar-díjra az Első szerelem című filmért. Élete legnagyobb alakítását 1972-ben a Kabaré című zenés produkcióban nyújtotta: Sally Bowles megformálásáért megkapta az Oscar-díjat. Miután 1990-ben átvette a Grammy Legend Awardot, az EGOT csoport tagja lett, azaz a szórakoztatóipar valamennyi nagy kitüntetését (Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díj) a vitrinjében őrzi.

Mozgalmas magánélete bőséggel adott témát a bulvárlapoknak, a szerelemben ő sem volt szerencsés. Számos kapcsolata volt, négyszer ment férjhez és vált el, a leghosszabb ideig, tizenhárom évig harmadik férjével élt együtt, gyermeke nem született. Több tucat Broadway-sztár, valamint egykori színésztársai virtuális koncertet rendeznek a tiszteletére, Szerelmes levél Lizának: 75. születésnapi tisztelgés címmel, hogy méltóképpen ünnepeljék meg karrierjét.

Kapcsolódó írásaink