Kultúra

Közönség és sztárok nélkül kezdődött a szemle

Berlinale

Online szakmai rendezvényekkel és vetítésekkel – közönség és filmcsillagok nélkül kezdődött meg hétfőn este a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale).

A világ egyik legnagyobb filmes fesztiválját az idén a koronavírus-járvány miatt átszervezték. A hagyományos, év eleji időpontban csak a szakmai kísérőrendezvényeket tartják meg online, a szemlére beválogatott alkotásokat pedig egy ideiglenes streamingszolgáltatás, a Berlinale Media Service révén mutatják be a regisztrált filmes szakembereknek. A szemle 71 éves történetében először két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért.

Nagy Dénes rendezői bemutatkozását, a Természetes fény című magyar–lett–francia–német koprodukciót tegnap, Fliegauf Benedek Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotását ma nézhetik meg a kritikusok a Berlinalén. A két magyar film másik 13 munkával versenyez az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért, írta az MTI.

A zsűriben helyet kapott Enyedi Ildikó is, aki 2017-ben vitte el a fődíjat Testről és lélekről című filmjével. Az idei nyertesek névsorának kihirdetésével nem ér véget a 71. Berlinale. Valamennyi szekció összes filmjét bemutatják a nagyközönségnek is a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban, a nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg.

Kapcsolódó írásaink