Kultúra

Tiziano műhelyében készült képet találtak

Bebizonyosodni látszik, hogy Tiziano műhelyében készült egy brit templomban őrzött festmény. Ronald Moore művészettörténész az utolsó vacsorát ábrázoló alkotás egyik apostolának arcképében magát a 16. századi olasz festőt, a képen szereplő egyik kancsón pedig a művész aláírását fedezte fel – írta az MTI.

Tiziano műhelyében készült képet találtak
Bebizonyosodni látszik, hogy Tiziano műhelyében készült egy brit templomban őrzött festmény
Fotó: Twitter/Ledbury ParishChurch

A 3,8 méteres kép 110 éve díszíti a nyugat-angliai, herefordshire-i Ledburyben lévő Szent Mihály és Minden Angyalok templomát. Eredetileg úgy vélték, hogy a festményt Polidoro da Caravaggio kezdte és Tiziano, Tintoretto vagy műhelyük csapata fejezte be. Amikor azonban Ronald Moore három évvel ezelőtt elvitte a képet restaurálni, Tiziano nevét találta a képen szereplő egyik kancsóra írva. Moore elemzése szerint a festmény Tiziano műhelyében készült mintegy két évtized alatt, az arckép vizsgálata pedig beigazolta, hogy maga a művész is látható a képen az egyik apostolként.

„A profil, a fülek, a szemek, az orr, mind megegyeznek” – mondta Moore, aki szerint Az utolsó vacsorára az arcképet nem maga Tiziano festette, hanem fia, Orazio Vecellio 1576-ban. Moore talált egy, a festmény korábbi tulajdonosa, John Skippe által 1775-ben írt levelet, amelyben a műgyűjtő kifejtette, hogy egy velencei kolostor megbízásából készült az alkotás. Az oxfordi végzettségű Skippe úgy vélte, hogy „Tiziano legjobban fennmaradt képét” szerezte meg.

A festményt 1909-ben a műgyűjtő leszármazottai ajándékozták a templomnak, ekkorra azonban eredete és Tizianóhoz való kötődése a feledés homályába veszett. A felfedezés után a festmény, amelynek értékét egyelőre nem határozták meg, továbbra is a templomban marad, hogy a hívek megcsodálhassák, írta az MTI.

Kapcsolódó írásaink