Kultúra

Thor, az északi isten menyasszonyi ruhában

Az online térben rendezték meg a Mítoszok csatáját, az élő szavas történetmesélők megméretését, ahol az előadók saját stílusukban tolmácsolták a legendákat

A Mítoszok csatája, amelyben mesemondók mítoszokat, legendákat mesélnek el felnőtteknek saját stílusukban, február végén az online térből jelentkezett. Ezúttal a bezártság témájára hét mesemondó reflektált.

Thor, az északi isten menyasszonyi ruhában
A lenyelt kis békáról szóló indiai mese győzelmet hozott Zalka Csenge Virágnak
Fotó: MH

Több, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Görögországban és Magyarországon élőben megtartott Mítoszok csatája után először rendezték meg online az élő szavas történetmesélők megméretését. Az esemény gördülékeny szervezése, a technika ötletes használata és a nagyon élvezetes mesék okán igazán büszkék lehetnek rá a szervezők és a mesemondók egyaránt.

A csata a Zoom felületén zajlott, és a program kezdete előtt a résztvevők alaposan begyakorolták a mesemondás mindenkor szükséges nyugalmát, zavartalanságát szolgáló protokollt, így gördülékenyen zajlott a némított mikrofonos belépés, a tenyérmozgatós néma taps, a szavazatok begyűjtése a képernyőn megjelenő szavazólappal, majd a szavazás állását jelző összesítő megosztása a résztvevőkkel.

Azért fontos téma ez a mesemondók esetében, mivel az élő mesélés protokollja Magyarországon máig nem alakult ki, illetve a régi falusi hagyományhoz képest nem alakult vissza, nem terjedt el széles körben, így a méltatlan jelenetek nem mindig elkerülhetők. Nagy hasznát vették a zoomolók a rendezvény ideje alatt használatos chatfalnak: a felbukkanó mítoszok, mitikus hősök kapcsán értékes linkeket, megjegyzéseket osztottak meg egymással, illetve olajozottan ment a játékos feladat is, amelyben mindenkinek bulvárszalagcímet kellett írni Szun-vu-Kung, a majomkirály viselt dolgairól, illetve a béka képé­ben lenyelt sorsisten témájára.

A mindannyiunk számára aktuá­lis, Bezárva címet viselő eseményen három körben zajlott a Mítoszok csatája. Az első kör címe: Női sorsok, női szenvedés volt. Hajós Erika szicíliai Szent Ágota történetét mesélte el, akinek azért kellett kínhalált halnia, mert Krisztus mellett kötelezte el magát, és nem akart a kormányzó felesége lenni.

Fehér lepelben temették el szülővárosában, Cataniában, és amikor a város veszélybe került az Etna kitörése miatt, fehér lepleket feszítettek ki a forró láva elé, a város pedig megmenekült. Azóta Ágota-napon fehér leplekkel vonulnak fel a hálás utódok. Stenszky Cecília Vejnemöjnen, az első anya szülte ember anyjáról, Ilmatarról mesélt, aki az égből szállt alá, hogy az emberiség ősanyja legyen.

Szavazni nem arra kellett, hogy ki mesélt szebben, jobban, melyik történet gyakorolt a résztvevőkre nagyobb hatást, hanem, hogy melyikből készítenénk szívesebben dokumentumfilmet. Éppen egy nyúlfarknyival nyertek Szent Ágota leplei.
A második körben istenek kerültek szorult helyzetbe. Varga-Fogarasi Szilvia arról mesélt, hogy Árészt miért zárta be két óriás Naxos szigetén egy bronzhordóba.

Dala Dánieltől megtudtuk, hogyan kötözték meg az istenek Fenrir farkast és vele a háborút, és miért hiányzik csuklóból az északi katonaisten, Tyr jobbkeze. Északi mítoszt hozott Nagy Enikő is, amelyben Thor, a főisten kénytelen menyasszonyi ruhát ölteni, hogy pörölyét visszaszerezze az óriások királyától. Ebben a körben azt kérdezték a résztvevőktől, melyik bajba jutott hőst részesítenénk legelőször elsősegélyben, hogy a családja haragját ne zúdítsák magukra. Tyr nyerte ezt a kört, mesélője pedig az alkalomra felajánlott MythOff feliratú maszkot.

A harmadik kör címe Bajkeverők bezárva volt. Gregus László a kínai majomkirály, Szun-Vu-Kung ámokfutásairól mesélt, amelyek miatt büntetésként ötszáz évre egy hegy alá temették őt az égiek. Zalka Csenge Virág indiai történetében a soha jól nem lakó szegény Brahmán véletlenül lenyelte a béka képében az étel közt rejtőzködő sorsistent.

A forduló kimenetelét az döntötte el, melyik bajkeverő történetéből tudtak a jelenlevők szellemesebb bulvárszalagcímet írni. Így a lenyelt kis béka Zalka Csenge Virágnak hozott győzelmet.

Kapcsolódó írásaink

Janómanó és a Fekete Fergeteg

ĀA pufók erdei manók és a többi pozitív hős a gyermekkönyvek illusztrációinak tradícióit követve mívesen, színesen, kontúrosan, egyetlen kerek képi világot alkotva jelennek meg

Furfangos lányok, szemfüles boszorkányok

ĀZalka Csenge Virág: A mese mindig újjászületik abban a pillanatban, amikor elhangzik. Igazodik a közönség igényeihez, hangulatához és a mesemondó saját stílusához is