Kultúra

Egressy Zoltán Gordiuszának ősbemutatója a Zichy Szín-Műhelyben

Egressy Zoltán Gordiusz című darabjának ősbemutatóját tartja a Zichy Szín-Műhely Léner András rendezésében március 13-án a Hatszín Teátrum színpadán, az eSzínház közvetítésében.

Egressy Zoltán Gordiuszának ősbemutatója a Zichy Szín-Műhelyben
Az Egressy Zoltán Gordiusz című darabját színpadra vivő teljes alkotógárda
Fotó: MH

A darabban Fekete Lindát, Gubik Ágit és László G. Attilát láthatják a nézők. A Gordiusz című karanténkomédia támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - közölték a szervezők.

„A pandémia mindennapos kihívást jelent az emberi kapcsolatokra. Egressy Zoltán új vígjátékában egy kissé ellaposodott házasságban élő férj és feleség mindennapját, viszonyát szétziláló, újra összetákoló folyamat részesei lehetnek a nézők.

Ezt a kapcsolati válságot és annak gordiuszi megoldását mutatja be a komédia, amelynek karaktereiben oly sokan magunkra ismerhetünk” - idézte a kommüniké a rendezőt.

Egressy Zoltán azt emelte ki, hogy a karanténban a férj súlyos katonai diktatúrában érzi magát, a feleség totális felhatalmazást kér a járvány idejére, a takarítónő családon belüli erőszak elől menekül a lakásba.

A szerző a Literatura Irodalmi Portál karanténdráma pályázatára készítette el a darabot, amelyet a pályázatra beérkezett számos irodalmi alkotás mellett egyszeri alkalommal, online verzióban, felolvasó színházi keretek között mutattak be.

A Zichy Szín-Műhely felkérésére a szerző átdolgozta a darabot, kibővítette és véglegesítette, így a vígjáték immár klasszikus színházi keretek között, online lesz látható március 13-án. Az élő színházi előadás előtt a szerzővel Léner András beszélget.

Egressy Zoltán legismertebb darabja a Portugál, amely a Katona József Színház egyik legsikeresebb, több mint húsz évig játszott előadása, és amelyből film is készült.

Zichy Gabriella, a Zichy Szín-Műhely alapító producere kiemelte: tavaly tavasszal, az első karantén alatt a Díszítők című komédiát ingyenesen elérhetővé tették, az egyik legsikeresebb ifjúsági előadásuk, az Arany balladák-másképp című összművészeti produkciójuknak elkészítették a „karantén-folytatását”, Arany balladák-másképp 2.0-címmel, ami szintén ingyenesen megtekinthető a színház YouTube csatornáján.

A leállás következtében 2020-ban elmaradt több mint negyven előadásukat idén online hozzáférhetővé tették a tankerületek részére, mert valamennyi előadást többkamerás felvétellel rögzítettek.

Szintén a teátrum idei bemutatója Pilinszky János születésének századik, halálának negyvenedik évfordulója alkalmából a Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek című összművészeti előadás, amely a költő négy meséjét foglalja csokorba. Az előadást Turek Miklóssal, a Versszínház alapítójával közösen hozzák létre, a zeneszerző Szitha Miklós a Talamba Ütőegyüttes vezetője.

Kapcsolódó írásaink