Kultúra

Diplomáciai titkok Bécsből

Izgalmas és hasznos olvasmány az egykori nagykövet tollából

Rendkívül feszült időszakban lett hazánk bécsi nagykövete Szalay-Bobrovniczky Vince. A Századvég gondozásában megjelent, Csatatér Bécs című könyve izgalmas betekintést ad abba, hogyan képviselte a szerző diplomataként a magyar érdekeket Ausztriában 2010 és 2014 között.

A második Orbán-kormány első éveiben erős külföldi ellenszélben kellett dolgoznia, egymást érték a brüsszeli és más nyugati támadások.

Kivette a részét ebből az osztrák média is, különösen annak balliberális része. Szalay-Bobrovniczky visszaemlékezései tanulságos hátteret adnak a helyzet megértéséhez, világosan leírja, milyen érdekek vezették a magyar kormányt bíráló lobbit.

A demokráciáért és véleményszabadságért való aggodalom mögött például ott volt a bankadó. A nagykövetnek pedig azért sem volt könnyű dolga, mert a nemzetközi kampányba osztrák–magyar kétoldalú viták is belekerültek, gondoljunk csak a földtörvényre.

Korábbi bécsi nagykövetünk könyvének befogadásához nem kell különösebb háttérismeret, röviden, de kellő mélységben vezeti be az olvasót az eseményekbe. Tömören, lényegre törően mutatja be az osztrák politikát, a társadalmat és az államigazgatást. Amellett, hogy sokat tanulhatunk a kötetből, a kulisszák mögé is betekinthetünk, megtudhatjuk, mi minden húzódik azok mögött a folyamatok mögött, amelyeknek a hírekben csak a felszínét láthattuk.

Szalay-Bobrovniczky közvetlenül, szórakoztatóan és lendületesen fogalmaz, tartózkodik a terjengősségtől, szókimondó, és az önkritikától sem riad vissza. Nem naplót írt, hanem logikus egységekbe rendezve összefoglalta a Bécsben töltött négy éve tanulságait. A kötethez rövid diplomá­ciai és osztrák politikai kislexikon is társul, ami kifejezetten hasznos.

Szalay-Bobrovniczky Vince: Csatatér Bécs
Szalay-Bobrovniczky Vince: Csatatér Bécs
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink

Értékteremtő közösségeket díjaztak

ĀAz elismeréseket Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szalay-Bobrovniczky Vince, a tárca civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át