Kultúra

A züllött császárkor

Remek karakterei és magas fokú történelmi hűsége miatt a Róma sorozat még mindig kiemelkedik az online kínálatból

Az HBO GO kínálatában még mindig nagy népszerűségnek örvend korának legdrágább, és talán legjobb sorozata, a Róma. Ami sajnos éppen a költségek miatt csak két évadot ért meg, pedig jóval hosszabbra tervezték.

A züllött császárkor
James Purefoy (Antonius) és Ciarán Hinds (Caesar) karakterábrázolása kiváló
Fotó: HBO

A számítógéppel elkészített tömegjelenetek, űrbéli háborúk és soha nem volt tájak világában az HBO, a RAI és a BBC együttműködésében, jórészt angol színészekkel leforgatott sorozatnak három hektáron álltak csak a díszletei éppen Róma mellett, a nagy múltú Cinecittá stúdiókban. Megépítették például a Forum Romanumot, de a szenátus félköríves széksorokkal ellátott csarnokát is.

Ezen túl a széria első évadában találkozhatunk remekül mozgatott vagy ezres létszámú statisztasereggel is. A számítógép és a technika csak később, a Filippi mellett zajló ütközetben kapott némi szerepet, illetve az Actium mellett vívott tengeri csatában, de az alkotók még utóbbi esetben is megelégedtek azzal, hogy Antonius menekül egy csónakban, a háttérben meg hajítógépekkel lövik egymást a megrajzolt hajók.

Az eddig leírtakból már tudhatjuk is, miről szól a forgatókönyvileg Bruno Heller (lásd még: A mentalista) által jegyzett sorozat. Persze hogy a Galliát leigázó Caesar Rómába való visszatérésével indít Heller, aki a nagy történelmi alakok mellett a 13. légió két katonájának, Lucius Vorenus centuriónak (Kevin McKidd) és Titus Pullo közlegénynek (Ray Stevenson) barátságát és kalandjait írta bele a sorozatba.

Ők pedig hozzák is amit kell. Ha kell, ölnek, ha kell, szeretnek, harcba szállnak a köztársaságért, egymásért és urukért is, ha úgy alakul. Egyszerű emberek, katonák, szerethető karakterek. De közel kerül hozzánk Caesar is, pedig tudjuk, hogy igazából kevés volt a haja, és korántsem voltak olyan markáns vonásai, mint az őt alakító Ciarán Hindsnek.

Mégis valahogy leginkább a James Purefoy által remekül alakított Antonius érdekel bennünket, aki egyszerre tűnik korlátolt, nők és tivornyák által vezérelt esendő embernek, illetve mindig a talpára eső, kiszámíthatatlan ravasz macskának. Purefoy valósággal lubickol kiválóan megírt szerepében, amely végig izgalmassá teszi, lendületben tartja a sorozatot.

Szeretője, Octavianus anyja, Atia (Polly Walker) pedig maga a romlottság, pont olyan, mint amit a kéjre, hatalomra és pompára vágyó római asszonyokról olvashattunk a régi jó, köztársasági erkölcsöket visszasíró történetírók tollából. Ahogy szövögeti terveit, elsöpri útjából ellenlábasait, és ha kell, a testével jutalmazza meg bérgyilkosainak vezetőjét, azzal tökéletesen megtestesíti a császárkori Róma züllött oldalát.

A magas fokú történelmi hűséget már az első részben is konstatálhatjuk, amikor néhány vonuló legionárius a hátán cipeli teljes felszerelését az esti erődépítéshez szükséges szerszámokkal egyetemben. A jelmezekkel, fegyverekkel sincsen semmi hiba, a pilum (hajítódárda) az pilum, a gladius (rövid kard) az gladius. A szenátorok tógáján ott van a piros csík, lábukon a bíbor bársonycsizma – ahogyan az meg van írva.

A sorozatbeli Rómában se túl nagy rend, se tisztaság nincs, az ember leginkább csak magára és a barátaira számíthat, a rokoni kapcsolatok megbízhatatlanok, érdekek által vezéreltek. A nők a testükkel is érvényesülnek, és a forgatókönyv szerint ez alól még Kleopátra sem kivétel. Azért a forgatókönyv történetszövésben és dramaturgiailag sok mindent megenged, de nem a hűség kárára. Összességében remek karakterek és egészen hiteles korrajz vár tehát bennünket a Rómában. 

Róma (Rome)
Angol–olasz–amerikai drámasorozat, 2005
Elérhető az HBO GO-n
10/9

Kapcsolódó írásaink

Egyetlen szabály

Ā„Emlékezetpolitikailag is fontos lenne feldolgoznunk Trianont” – nyilatkozta lapunknak Fonyódi Tibor, a Nemzeti Filmintézet forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, az SzFE osztályvezető tanára