Kultúra

Zenei stílust képviselni

Elkezdődött a Fonó Selection, a huszonöt éves budai zeneház online fesztiválja – A művészet értékesebbé tudja tenni a kiváló gazdasági teljesítményeket Sanghajtól Budapestig

Tegnap kezdődött, és a vasárnapi díjátadó gálával zárul a Fonó Budai Zeneház Fonó Selection című, egyhetes minifesztiválja, amely idén a virtuális térbe költözött a járványhelyzetre való tekintettel. Este koncertek, délelőttönként pedig izgalmas, bő egyórás szakmai kerekasztal-beszélgetések várják az érdeklődőket.

Zenei stílust képviselni
A Magyar Zene Háza akusztikájának tökéletesítéséhez a székeket is vizsgálják
Fotó: Városliget Zrt.

A Fonó Budai Zeneház már hagyományosnak számító Fonó Selection eseménysorozata a pandémia miatt idén online kerül megrendezésre. Vasárnapig minden reggel egy-egy izgalmas szakmai beszélgetést tesznek elérhetővé podcast formájában a Fonó Soundcloud- és Spotify-csatornáján, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.

A nyitónapon, tegnap a 21. századi zenei intézmények voltak terítéken: Batta András, a Magyar Zene Háza (MZH), Gőz László, a Budapest Music Center (BMC) és Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) igazgatói beszélgettek Horváth László, a Fonó vezetője moderálásával központjaik megváltozott szerepéről, a pandémiás helyzetről, helytállásról és intézményi kapcsolataikról.

„Lehet-e csatába menni zenével?” – tette fel a nyitókérdést a Fonó igazgatója, utalva Makovecz Imre elhíresült, „Lehet-e ölni építészettel?” mondására. A résztvevők szerint bizony lehet, mert a hangszereknek, különösen a trombitának háborúban is megvan a maga szerepe.

Az intézményvezetők abban is egyetértettek, hogy a zene az élet minden területén jelen van, még a halálban is. Ezen túl az igazgatók elmondták, manapság az olyan jelentős kulturális-zenei központok, mint a Müpa vagy a Fonó működése a régi lemezkiadókéhoz hasonlítható: sajátos ízlést, zenei arculatot kell képviselniük, mert az előadók és a közönség ezáltal tud hozzájuk, illetve egymáshoz kapcsolódni.

Káel Csaba, a Müpa igazgatója arról beszélt, hogy ők már tíz éve megkezdték a streamingelést, amikor a pandémiát még sejteni sem lehetett, így nem érte őket akkora meglepetésként, hogy koncertekkel csak az online térben tudtak jelen lenni, üzemmódot kellett váltaniuk. Káel elmondta, abból a szempontból jót hozott a járványidőszak, hogy olyan produkciók jöhettek létre, amelyekre biztosan nem vállalkozott volna némelyik meghívott, ha a szokásos kerékvágásban mennek a dolgok.

A Művészetek Palotájából már tíz éve közvetítenek koncerteket
A Művészetek Palotájából már tíz éve közvetítenek koncerteket
Fotó: MH

Horváth László ehhez hozzáfűzte, hogy New Yorkból és Kanadából is meg tudják nézni az online táncházat, a koncerteket a kinti magyarok. Emellett az is fontos, hogy így a vidéki nézők is hozzájutnak a fővárosi előadásokhoz. Káel megjegyezte, abban reménykedik, hogy azok is részt vesznek online hangversenyeken, akiket eddig inkább más kötött le, és akik a virtuális térben nézőkké váltak, alig várják, hogy élőben is koncertélményhez jussanak. Azt is elárulta, Győrben és Debrecenben is tárgyalnak arról, hogy helyi koncertterem épüljön.

Gőz László szerint a pandémia idején a közönséget segíteni kell az ingyenes közvetítéssel, mert a zene energiát ad. Ennek kapcsán az igazgatók abban is megegyeztek, hogy az élő esemény megismételhetetlen pillanatait nem váltja ki az online koncert, bár a művészek nem mindegyikét zavarja a kihalt terem.

Az idén év végén megnyíló Magyar Zene Háza igazgatója, Batta András többek közt arról beszélt, hogy az átadásra készülve
a rendkívül izgalmas és korszerűen kialakított ház akusztikájának javítása érdekében a japán tervezőcsapat éppen a székeket vizsgálja, megfelelnek-e a tökéletes hangzás kívánalmainak.

A beszélgetésen szóba került a magyar magánmecenatúra állapota is. Felmerült a Sanghaji Tavaszi Fesztivál példája, ahol hazánk díszvendég volt, és amelyre nagy számban elmentek a kínai üzleti világ képviselői. Az igazgatók úgy fogalmaztak, remélik, a hazai cégvezetők, vállalatok is rájönnek arra, a művészet értékesebbé tudja tenni kiváló gazdasági teljesítményeiket.

A Fonó Selection tegnap esti műsorában Kacsó Hanga (ének, ütőgardon) és Szabó Dávid (ének, cimbalom) székelyföldi, Maros menti dallamokat játszott. A mai szakmai podcast témája a streamelés technikai háttere lesz, este Bede Péter és Unger Balázs zenél. Holnap Navratil Andrea tart előadást az adatközlőkről, este ifj. Szerényi Béla és Fekete Márton „Kispuma” muzsikál.

A vasárnap esti gálán a közönség szavazatai alapján kiosztják többek közt az elmúlt huszonöt év legjobb táncháza, legjobb koncertjének előadója, legjobb népzenei lemeze, legjobb fesztiválszervezője és legjobb énekes-prímása díjat is. A programok és a további részletek elérhetőek a Fonó Budai Zeneház honlapján.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom