Kultúra

Giulietta Masina olasz színésznő 100 éve született

Az Országúton is túl

Száz éve, 1921. február 22-én született San Giorgio di Pianóban Giulietta Masina színésznő, Federico Fellini felesége

Giulietta Masina olasz színésznő 100 éve született
Giulietta Masina
Fotó: AFP

Filozófiát tanult, 1943-ban doktorált. A színészettel diákként kezdett foglalkozni. Egy hangjáték főszereplőjeként ismerkedett meg Federico Fellinivel, akivel 13  nap múlva összeházasodtak. A neorealista filmek sorában játszott, de igazi sikereit férje filmjeiben alatt aratta, emlékeztet az MTI. Az Országúton Fellininek rendezőként, neki Gelsomina megformálásáért meghozta a hírnevet.

A film megkapta a velencei filmfesztivál Ezüst Oroszlán-díját és az Oscar-díjat. A Cabiria éjszakái címszerepében Masina Cannes-ban nyert. Övé volt a főszerep a Júlia és a szellemekben is. Ezután visszavonult s csak 1985-ben tért vissza a Ginger és Fredben. Amikor 1993-ban Los Angelesben Fellini átvette az életművéért járó Oscar-díjat, azt vallotta, mindent feleségének köszönhet. Fellini még abban az évben meghalt. Giulietta Masina 1994. március 23-án követte.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom