Kultúra

Fél év múlva látogatható a Szent István Terem

Augusztus 20-tól tekintheti meg a nagyközönség az újjászületett Szent István Termet a Budavári Palotában –közölte a Várkapitányság az MTI-vel.

A századforduló legjelentősebb reprezentatív termének belsőépítészeti kialakítása a következő hetekben kezdődik el és a Nemzeti Hauszmann Programban valósul meg. A terem a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor olyan kiváló művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos.

A helyiség a II. világháborúban megsemmisült. A felújításon évek óta dolgoznak, így újra elkészültek a falakat díszítő Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek, a  kandalló és a Szent István-mellszobor, az intarziás parketta. A több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas Zsolnay-kandallót márciusban kezdik el összeállítani. A felújítás során régészeti leletek is előkerültek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom