Kultúra

Pikó András szinte teljesen leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart

Józsefváros polgármestere drasztikusan csökkentette a Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát - tudatta a Hírnyolc.hu portál pénteken.

Pikó András szinte teljesen leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart
Pikó András újabb kulturális merényletet követett el
Fotó: MH

Pikó a portál szerint szerint két lépcsőben mintegy félszáz roma muzsikus támogatását vonta meg, veszélybe sodorva ezzel több tucat roma család megélhetését, valamint megfosztva a kerületet és az ott lakókat Józsefváros eme kulturális színfoltjától.

Nem is olyan régen, még az önkormányzati választások előtt Pikó András a józsefvárosi roma zenészekhez szólva egy Mátyás téri kampányrendezvényen arról beszélt, fontos lenne, hogy a kerületiek megtanulják azoknak a legendás roma muzsikusoknak a nevét, akik ennek a kerületnek a hírét elvitték a nagyvilágba, de azt is megígérte a roma zenészeknek, hogy az ő vezetése alatt az önkormányzat támogatni fogja munkásságukat.

Most viszont, 2021. elején a Józsefvárosi Cigányzenekar egy részétől Pikó András megvonta a támogatást, több tucat család megélhetését sodorva veszélybe. A baloldali városvezetés első körben (2020-ban) 30 fővel csökkentette a Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát, tudatta a portál.

"Különösen fájdalmas, hogy a koronavírus járvány miatt a zenészek óriási bajba kerültek, mert egyetlen muzsikálási fellépésük sincs, így szó szerint családjaik éheznek" – áll a Józsefvárosi Roma Önkormányzat 2020-as közmeghallgatásának jegyzőkönyvében.

De ez sem volt elég, idén az év elején 15 főre apasztották a Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát.

A hírt Gondos Judit, a Csarnok negyed korábbi fideszes önkormányzati képviselője osztotta meg a közösségi oldalán.

Mint írta: a Budapesten is egyedülálló zenekar létszámát 2010-től folyamatosan bővítették. „A zenekar nagyban hozzájárult a közös kulturális életünk megőrzéséhez és sok roma családnak nyújtott biztos bevételi forrást. A járvány nagyon nehéz helyzetbe hozta őket, most lett volna a legnagyobb szükségük arra, hogy a polgármester segítséget nyújtson, mivel az éttermek bezártak, megszűnt a lehetőség a muzsikus romák számára. A polgármester viszont gondoskodott arról, hogy sokan elveszítsék megélhetőségüket, és megint sikerült a kerület kultúrájából elvennie egy darabot” – fogalmazott Gondos Judit, aki a közelmúltban bezáratott Józsefvárosi Galériára és Zászlómúzeumra is utalt.

A portálnak nyilatkozott egy érintett roma muzsikus, aki Pikó András bosszújától tartva a neve elhallgatását kérte. Mint mondta: a Józsefvárosi Cigányzenekart 2009-ben indult el, Kocsis Máté és Sára Botond korábbi polgármesterek idején folyamatosan bővült taglétszámuk. Majd jött Pikó András, és most ott tartunk, hogy mindössze 15 tag maradt a zenekarban – tette hozzá.

"Sokaknak ez volt az egyetlen állandó jövedelemforrásuk, ők – és családtagjaik – most a létbizonytalanság küszöbére kerültek" – fogalmazott a roma muzsikus.

Kapcsolódó írásaink