Kultúra

Reneszánszát éli a magyar-horvát kulturális és oktatási kapcsolat

Magyarország és Horvátország kapcsolata az utóbbi években elsősorban a kultúra és az oktatás területén éli reneszánszát - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a horvát oktatási és tudományügyi miniszterrel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Reneszánszát éli a magyar-horvát kulturális és oktatási kapcsolat
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) és Radovan Fuchs horvát oktatási és tudományügyi miniszter a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kásler Miklós közölte, az egyeztetésen kiemelten foglalkoztak a nemzetiségi oktatás kérdésével, és azzal, hogy mindkét ország fejleszti a másik nyelvének oktatását a nemzetiségi iskolákban: Magyarországon Pécsen, Szombathelyen és Budapesten.

A magyar miniszter fontosnak nevezte, hogy a nyelvtanárokat az anyaország nyelvi közegében képezzék ki és továbbképzéseket is biztosítsanak nekik.

Radovan Fuchs horvát oktatási és tudományügyi miniszter hangsúlyozta: az általános és középiskolákban megvalósuló eddig is sikeres együttműködést tanárcserékről szóló szándéknyilatkozattal szeretnék bővíteni.

Kásler Miklós arról is beszélt: lényegesnek tartják a magyar és horvát irodalmi alkotások - regények, versek - lefordítását egymás nyelvére, „közkinccsé tételét”, akár az iskolai tananyagokba történő beépítését is.

A magyar miniszter megjegyezte: akár új tudományágakban is alakíthat ki a két ország együttműködést, nemcsak a műszaki, hanem például a társadalomtudományokban is.

Úgy fogalmazott: a két ország 800 éves közös történelme biztos alapot nyújt az építkezésre.

A találkozón a két miniszter áttekintette a koronavírus-helyzetet is. Kásler Miklós hangsúlyozta: mindkét ország hasonló megoldásokhoz folyamodott a védekezésben, és sok olyan tapasztalatot gyűjtöttek - például a digitális oktatásban - amelyet hasznosítani lehet. Megjegyezte: a digitális oktatásban megnyílt lehetőségeket nemzetközileg is ki lehet használni.

Radovan Fuchs a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a horvátországi földrengés után nyújtott segítségért.
 

Kapcsolódó írásaink

Isis-szentély Pannóniában

ĀVelünk élő rómaiak. Egyiptomtól Apuleiuson át Savariáig: az Iseumról az ötvenes évek óta tudunk, mára rekonstruálták az épület egykori elrendezését és a kultusz történetét is