Kultúra

Nemzetiségi intézmények kapnak támogatást

Segítség a megújuláshoz

A kormány döntése értelmében 1,356 milliárd forintból újulnak meg idén helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési és kulturális intézmények - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Fejér megyei Pusztavámon tartott mai sajtótájékoztatón. 

Nemzetiségi intézmények kapnak támogatást
Soltész Miklós
Fotó: MH

A helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési és kulturális intézmények idén 1,356 milliárd forintból újulnak meg a kormány döntése értelmében- jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap Pusztavámon.

Soltész Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetiségek természetes részei a magyar nemzetnek, fontos, hogy meg is maradjanak és továbbadják nyelvüket, kultúrájukat. Ezt ismerte fel a kormány, amely tíz év alatt ötszörösére növelte a nemzetiségek támogatását és intézményeket adott át fenntartásba.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a helyi nemzetiségi önkormányzatok kezelésében mindössze öt köznevelési intézmény volt, most ez a szám hatvanhat.

Úgy vélte, a fenntartóváltás felelősséggel is jár, ezért nyújtják a felújítási támogatást, ami negyvenkilenc fenntartó hatvan intézményét érinti tizenhárom megyében. Soltész Miklós jelezte, hogy ötvenöt német, egy horvát és négy szlovák nemzetiség által fenntartott intézmény újul meg 2021-ben.

Kapcsolódó írásaink