Kultúra

Közel hatszáz fiatal pályakezdő művész jelentkezett állami ösztöndíjakra

Egy évig tartó támogatás

Idén csaknem harminc százalékkal többen jelentkeztek a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt, a fiatal művészek pályakezdését megkönnyítő állami ösztöndíjakra, mint tavaly.

A szervezet közleménye szerint a képzőművészeti, művészettörténeti, ipar-, fotó- és táncművészeti ösztöndíjak esetében az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett az érdeklődők száma. A nyolc állami művészeti ösztöndíjra 2018-ban mintegy háromszázhetvenen pályáztak, míg idén közel hatszáz pályamű érkezett. A decemberben és januárban meghirdetett ösztöndíjak egyéves időtartamra jelentenek havi bruttó kétszázezer forintos támogatást a fiatal művészek számára.

A legnépszerűbb az idén is a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj volt, amelyre több mint százhetvenen adták be a pályázatukat. Rekordérdeklődés mellett zárult a Fischer Annie zenei–előadó-művészeti ösztöndíj és a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj pályázata is: előbbire száztizenheten, utóbbira kilencvenhatan jelentkeztek. A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják el.

Kapcsolódó írásaink