Kultúra

Eddig ismeretlen József Attila-műre bukkantak

Irodalmi ritkaságok árverése

Az Antikvarium.hu irodalomtörténeti ritkaságokat bocsát árverésre február 18-tól. A dedikált vagy autográf bejegyzéssel ellátott könyvek aukcióján jelenleg 223 tétel szerepel.

Szépirodalmi kincsekre, bibliofil kiadványokra és kordokumentumokra, első kiadású alkotásokra, illetve könyvgyűjtők számára értékes kötetekre lehet licitálni. Többek között Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Örkény István, Kertész Imre, Karády Katalin, Latabár Kálmán és Puskás Ferenc dedikált könyve is gazdát cserélhet.

Az árverés legértékesebb darabja egy kézzel írott, eddig ismeretlen József Attila-vers. Az Edit című nyolcsorost a költő 1935. március 8-án vetette papírra. A költemény Gyömrői Editről, a költő analitikusáról szól, aki a szerelmét végül nem viszonozta. A Barta István egykori tulajdonában lévő kéziratlapot 1945-ben a rendőrség elkobozta, az esetről fennmaradt írásos bizonyíték dr. Ballagi Mór Uj teljes magyar és német szótárából került elő, aminek kedves dedikációjából az is kiderült, hogy azt maga Arany János ajándékozta. Legutóbb tizenhét éve bukkantak addig ismeretlen József Attila-költeményre.

Kapcsolódó írásaink

Teremtő gesztusok

ĀFilip Tamás, József Attila-díjas költő: A kreativitás mindannyiunk osztályrésze, nemcsak az alkotó embereké. Az lenne a jó, ha ezeket az örömöket mindenki megtapasztalhatná