Kultúra

Színházak és filmesek új összefogása

Aradtól Budapestig Győrön és Nyíregyházán keresztül tizenhat streaming- vagy televíziós forgalmazásra szánt alkotás készül a Nemzeti Filmintézet támogatásával

Színházak és filmesek összefogásával országszerte és a határon túl is több izgalmas alkotást forgatnak a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásában.

Színházak és filmesek új összefogása
A vértanúk városában már megkezdődtek Pozsgai Zsolt Török Ignácról szóló filmjének felvételei
Fotó: Mythberg Films/Galgóczy-Németh

Mint ismert, tavaly ősszel új pályázatot hirdetett a Nemzeti Filmintézet, amelyre színházak és hazai filmgyártók közösen jelentkezhettek. A Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából egymilliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki, és végül tizenhat streamingszolgáltatásra, illetve televíziós forgalmazásra készülő produkciónak szavazott meg gyártási támogatást.

Az NFI tájékoztatója idézi Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki úgy fogalmazott: a színházakban számtalan kiváló tehetségű művész, alkotóközösség és szakember dolgozik, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy filmre vigyék történeteiket, és megmutathassák magukat a szélesebb közönségnek is.

„A járványhelyzet miatt most különösen fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat” – hangsúlyozta.

A hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház filmesekkel való együttműködéséből létrejövő „crossover” alkotások munkafolyamatai az elmúlt napokban és hetekben megkezdődtek. Aradon a Magyar Golgota című alkotás forog, amely Török Ignác vértanúnak és szabadságharcosnak állít emléket az október 6-ra virradó éjszaka történetének felidézésével.

Az eredeti színdarabot az Aradi Kamaraszínház 2019-ben, a vértanúk kivégzésének centenáriumán mutatta be. A Pozsgai Zsolt forgatókönyvéből és rendezésében készülő filmben főszerepet játszik mások mellett Szabó Máté, Lux Ádám, Békefi Viktória és Tapasztó Ernő.

A tervek szerint március 15-én lesz látható a székesfehérvári Vörösmarty Színház Ítélet és kegyelem című alkotása, amely az 1848-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot, a Győri Nemzeti Színház pedig Egressy Zoltán Kék, kék, kék című tragikomédiájából készít filmet Szűcs Gábor rendezésében egy családi vállalkozásként működő vándorcirkuszról és az előtte álló nagy lehetőségről.

A kaposvári Csiky Gergely Színház társulatával Olt Tamás és Vékes Csaba rendezők február végétől forgatják a Korai menyegzőt, amely egy rendhagyó házassági történet. A Móricz Zsigmond Színház alkotócsapata pedig márciusban kezd dolgozni Odegnár Róbert és Horváth Illés irányításával a Lélekpark című produkción a Nyíregyházi Állatparkban.

Vidnyánszky Attilának a Pécsi Országos Színházi Találkozón is díjazott, Isten ostora című előadását Mátray László és Mikecz Estilla főszereplésével viszi filmre a Nemzeti Színház csapata. Madarász Isti a Thália társulatával forgatja Ecc-pecc című alkotását, amelyben mások mellett Szervét Tibort, Pindroch Csabát, Csőre Gábort és Szabó Erikát láthatjuk majd.

A Kolibri Színház a több mint négyszáz előadást megélt, Bors néni című sikerdarabból készít gyermekeknek szóló zenés családi filmet február közepén Novák János és Novák Emil rendezésében. Karinthy Frigyes és írótársai, feleségeik és szerelmeik izgalmas élete elevenedik meg a márciusban készülő Frici és Arankában, amelyet Juhász Anna rendez a Karinthy Színház társulatával.

Amint arról a Magyar Hírlapban múlt héten beszámoltunk, a Budapesti Operettszínházban is megtartották a Szétszakítottak első stábértekezletét. A Cári Tibor – a Ruben Brandt, a gyűjtő zeneszerzője – és Dolhai Attila Jászai-díjas színművész musicaljéből készülő zenés történelmi tévéfilm Iványi Marcell cannes-i Arany Pálma-díjas alkotó rendezésében hétköznapi huszonévesek sorsán keresztül mutatja be a trianoni békediktátum következményeit. A márciusban induló forgatás helyszínei többek közt a Magyar Vasúttörténeti Park és Rákospalota-Újpest vasútállomás lesznek.

Kapcsolódó írásaink