Kultúra

Elhunyt Jean-Claude Carrière Oscar-díjas francia forgatókönyvíró

Nyolcvankilenc évesen elhunyt Jean-Claude Carrière francia író-dramaturg, A medence, A lét elviselhetetlen könnyűsége, A bádogdob, a Cyrano de Bergerac és más filmek kétszeres Oscar-díjas forgatókönyvírója.

Elhunyt Jean-Claude Carrière Oscar-díjas francia forgatókönyvíró
Jean-Claude Carrière
Fotó: AFP/Valery Hache

A hazájában legendásnak számító alkotót lánya tájékoztatása szerint párizsi otthonában, álmában érte a halál. Szülőfalujában, Colombières-sur-Orbban helyezik örök nyugalomra. Carrière pályafutása során több mint hatvan forgatókönyvet, mintegy nyolcvan kötetet és rengeteg dalt írt (többek közt Juliette Grécónak), de színészként is kipróbálta magát.

A film- és színháztörténet legnagyobbjaival dolgozott együtt, Luis Buñueltől Jean-Luc Godard-on és Peter Brookon keresztül Miloš Formanig és Andrzej Wajdáig. Első regénye huszonhat éves korában jelent meg, majd megismerkedett Jacques Tatival és Pierre Étaix-vel – utóbbival közös munkájáért, az Heureux anniversaire című rövdfilmért 1962-ben Oscar-díjat nyert. Karrierjét azonban igazán Luis Buñuellel való találkozása indította be: 1964-től tizenkilenc évig dolgoztak együtt olyan klasszikusok létrehozásában mint A nap szépe vagy A burzsoázia diszkrét bája, amelyért Carrière-t újra Oscarra jelölték.

Második aranyszobrocskáját végül 2014-ben kapta meg egész életművének elismeréseként. A magát csak mesélőként definiáló alkotó tíz évig volt a francia nemzeti filmművészeti egyetem, a La Fémis elnöke, annak 1986-os alapításától fogva. A francia filmakadémia César-díját 1983-ban nyerte el, Molière-díjat A vihar 1991-es adaptációjáért kapott, amelyet Peter Brook rendezett, Cannes-ban és kétszer a BAFTA-gálán is kitüntették. Utolsó munkája a Le sel des larmes című Philippe Garrel-film volt.

Kapcsolódó írásaink