Kultúra

Először került az Uffizi gyűjteményébe egy kortárs utcaművész alkotása

Először került az itáliai reneszánsz gyűjteményéről híres firenzei Uffizi képtár kollekciójába egy utcaművész, a brit Endless egy festménye.

Először került az Uffizi gyűjteményébe egy kortárs utcaművész alkotása
Az alkotó közleményében megtiszteltetésnek nevezte, hogy műve a gyűjtemény állandó kiállításának része lett
Fotó: Twitter/arteit

A vegyes technikával készült önarcképet a művész ajándékozta a világhírű gyűjteménynek, amelyben Sandro Botticelli, Caravaggio, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Raffaello és Tiziano mesterművei is szerepelnek.

Eike Schmidt, a galéria igazgatója szerint Endless festménye „a punk és a pop eredeti keveréke, amely egész a konceptuális művészetig terjed ebben az önarcképben”.

Az igazgató felidézte, hogy annak idején a Mediciek is kielégíthetetlen szomjúsággal fordultak az újabb és újabb művészeti alkotások felé. „Úgy gondolom, örülnének annak, hogy Endless művészete annak a kollekciónak része lett, amit ők alapoztak meg és ami évszázadokon át ezzel az elhivatottsággal növekedett” - fűzte hozzá.

Endless közleményében megtiszteltetésnek nevezte, hogy műve a gyűjtemény állandó kiállításának része lett.

„Az utcai háttérrel rendelkező művészeket ritkán ismerik el a tekintélyes galériák, különösen az olyan történelmi és kulturális kaliberű múzeumok, mint az Uffizi” - írta Endless.

A firenzei képtár a pandémia miatti zárvatartás után januárban nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt.

Kapcsolódó írásaink

Teremtő gesztusok

ĀFilip Tamás, József Attila-díjas költő: A kreativitás mindannyiunk osztályrésze, nemcsak az alkotó embereké. Az lenne a jó, ha ezeket az örömöket mindenki megtapasztalhatná

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom