Kultúra

Azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját

A Magyarságkutató Intézet archeogenetikusai azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját - mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! keddi műsorában Makoldi Miklós, az intézet Régészeti Kutatóközpontjának vezetője.

Azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját
Hunyadi János, Hunyadi Mátyás és Corvin János
Fotó: Magyarságkutató Intézet

A szakember hozzáfűzte, a török dúlás alatt sok magyar király sírja és csontereklyéje ment tönkre, de szerencsére Mátyás természetes fia és unokája, Corvin János és Kristóf sírja szinte érintetlen állapotban maradt fent a lepoglavai pálos kolostor templomának szentélyében.

Az intézet szakemberei januárban vettek mintát a sírban talált csontokból, majd a mintákban azonosították az Y-STR DNS-profilt.

Gyakorlatilag megvan az a DNS-profil, amivel azonosítani lehet a Hunyadi-család tagjait - emelte ki Makoldi Miklós. A DNS-profil birtokában lehetővé válhat Mátyás király csonjainak azonosítása, amelyek más középkori uralkodók, egyházi személyes és főemberek maradványaival összekeveredve, a székesfehérvári Osszáriumban nyugszanak.

Kapcsolódó írásaink

Teremtő gesztusok

ĀFilip Tamás, József Attila-díjas költő: A kreativitás mindannyiunk osztályrésze, nemcsak az alkotó embereké. Az lenne a jó, ha ezeket az örömöket mindenki megtapasztalhatná