Kultúra

A kerek világ kövei közé zárt királyfiak

A résztvevőkben a saját emlékek kelnek életre – A mesében a történtekre nincs egyértelmű magyarázat

A kőbezártságról, a tehetetlen fájdalomról, a könnyekről, a megtisztulásról, a megváltásról szól A három szegfű meséje, amelyet Vaskor Gréta mesemondó, meseterapeuta Mesefejtő műhelyében együtt elemeztek az érdeklődők az online térben. A mese szövegét korábban megkapták a jelentkezők.

A kerek világ kövei közé zárt királyfiak
Vaskor Gréta terapeuta az olvasókkal együtt elemzi a hallottakat
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mesét fejtünk, de saját személyes megélésen keresztül. Így előfordulhat, hogy valaki olyasmit lát a mesében, ami eredetileg nincs benne. Csak az ő lelkében van meg. Ilyenkor ott lehet hagyni a térben vagy kérdést lehet rá feltenni – hangzott el a bevezetőben.

A három szegfű A három narancs palotája című kötetben jelent meg magyarul. Arról szól, hogy Maria kap három gyönyörű szegfűt, amelyeket édesapja, aki egyedül neveli, a mezőn szakított. A lány néhány nap múltán éppen gyönyörködik a virágokban, amikor az egyik szegfű beleesik a gyertya lángjába, a helyén terem egy daliás ifjú, aki így szól: Mi a bajod? Mit csinálsz? Maria azonban nem felel. A legény pedig azt mondja: Ha nem szólsz hozzám, akkor a kerek világ kövei között kell keresned. A leány a másik két virágot már szándékosan dobja a tűzbe, és mind a kettőből legény jön elő. A harmadikba bele is szeret, és elindul, hogy megkeresse, és kiszabadítsa a kőbe zárt királyfiakat.

Ebben a spanyol mesében sok az ismerős elem: például a hármas meseszám, a királyfiak, a szegfű, amely magyar mesékben, népdalokban is szerepel, a segítő madarak, a keresztény utalások, az irigy, rágalmazó szolgálólányok, rítusok, varázsszövegek, amelyek kereszténység előtti korokba vezetnek.

Az első kérdés az, hogy a mesefejtők találnak-e nem érthető, furcsa elemeket a mesében? Találnak persze, és szépen sorban el is mondják, van, aki leírja inkább, milyen talányos, amit kérdeznek a legények, és hogy a leány miért nem szólal meg, később pedig a gazdasszonya, akinél szolgál, miért hiszi el a rágalmakat, és így tovább. Itt már érezhető, hogy a résztvevőkben saját emlékek, tapasztalatok, érzelmek kelnek életre, és hamar benyomulnak oda, ahol a mesében nincs egyértelmű magyarázat.

Négy fő képre bontva elemzik a résztvevők a mese szimbólumait, a benne rejlő rítusokat, varázslásokat. Az első képen a szegfű, amely a néprajzban a komoly kapcsolat, alázatos szerelem, a férfi jelölője, azt mutatja, hogy a leány már felnőtt, és a szerelem esedékes az életében.

A második képen a három legénnyel látható, amint éppen beesik a szegfű a gyertya lángjába véletlenül. Mi a véletlen a mesében? – ez a kérdés is végigszalad a mesefejtőkön, de mindenki hasonlót válaszol rá: hogy a sors kiigazítja a történetet, hogy besegít a láthatatlan világ. Több mesében szerepel például három narancs vagy nádszál, három hattyú vagy tündér. Etetni vagy itatni kell őket, de az első kettő nem szokott megmenekülni. Itt másképp alakul a történet, a királyfiak mindhárman életben maradnak, de visszazárulnak a kövek közé.

A továbbiakban a leány elszegődik egy gazdasszonyhoz (később kiderül: a királyfiak anyjához) szobalánynak, jól végzi a munkáját, de az irigy társak bevádolják azzal, hogy egy nap alatt ki tudja mosni az összes szennyest a házban, majd azzal, hogy a királyné beteg szemét meg tudja gyógyítani, végül, hogy az elveszett királyfiakat ki tudja szabadítani.

Tudjuk már, mi lesz ebből, ha sok könny hullik is addig. Még a kerek ég madarai is együtt sírnak Mariával, hogy a közös könnyek és egy madártoll segítségével meggyógyítsa a királyné elveszett fiai miatt kisírt szemét. De előtte még Maria a folyóban egy miatyánknyi idő alatt kimossa a család és a ház összes szennyesét.

Miféle szennyes lehet? – kérdezi Vaskor Gréta, de nem csak azért jön könnyen és egybehangzóan a válasz, mert mosós meséket, balladát mindenki ismer, hanem mert a szimbolikus mosás, megtisztulás olyan rítus, amely mostani időkben sokak életében lehet különösen aktuális. A királyfiak megmentésére az összes fiatal lányt összeszedik, és gyertyával a kézben körmenetbe küldik, de Maria nem úgy menti meg a királyfiakat, hogy körbemegy a gyertyával, hanem úgy, hogy megszólal a szikláknál, amikor kialszik a gyertyája, és elmondja, mi a baja.

Fejlődés, megtisztulás, gyógyulás, megváltás, annyi minden van ebben a mesében, ami segíthet a mostani nehéz időkben, és ugyanúgy építi a férfi és a női minőséget is, bár ezúttal csak lányok, asszonyok, édesanyák jöttek közösen mesét fejteni. Vaskor Gréta a műhelymunka végén azt kérte, a résztvevők írjanak neki e-mailt a megélt élményekről, feltoluló érzésekről, gondolatokról, tegyenek fel bátran kérdéseket is. Mint mondta, még nincs meg a következő fejtésre váró mese, mert hagyja, hogy a választás belülről megérkezzen. 

Kapcsolódó írásaink

Mágikus világlátás

ĀMirtse Zsuzsa: A legjobb szövetségesünk, de a legkeményebb ellenfelünk, hátráltatónk is mi magunk vagyunk. A legigazabb küzdésünk magunk felé vezet