Kultúra

Aquinói Szent Tamást ábrázoló freskó Firenzében

Aquinói Szent Tamás halála után nem sokkal keletkezett az a freskó, amelyre a napokban bukkantak rá régészek Firenzében. A szenzációs lelet festője valószínűleg a Szent Cecília mestere néven említett ismeretlen alkotó.

Aquinói Szent Tamást ábrázoló freskó Firenzében
Aquinói Szent Tamás halála után nem sokkal keletkezett az a freskó, amelyre a napokban bukkantak rá régészek Firenzében
Fotó: Vatican News

A 13. században élt Aquinói Szent Tamást ábrázoló legrégebbi ismert freskót tárták fel Firenzében – jelentette az MTI.  A Santa Maria Novella-templomban egy gipszréteg alatt bukkantak rá az 1320 körülre datált műre – írja a Vatican News.

A képet egy név szerint nem ismert, 1290 és 1320 között Firenzében alkotó művész, a Szent Cecília mestere munkájának tulajdonítják. A mester a legismertebb firenzei gótikus festő, aki arról az Uffiziben őrzött, 1304 körül keletkezett képsorozatról kapta a nevét, amely Szent Cecília életének jeleneteit ábrázolja. Ezen kívül részt vett az Assisiben található Szent Ferenc-ciklus kivitelezésében is. Festészetének bizonyos elemei – így például az építészeti architektúra megjelenése a képeken – Giottóval rokonítja.

A most talált képen Aquinói Szent Tamás egy katedrán ül, előtte egy könyv fekszik, amelyből fénysugarak áradnak hallgatósága felé. Kezét áldásra emeli. Jobbján és balján angyalfigurák láthatók, ám a freskónak csak a középső része sértetlen, a képmező szélei erősen rongáltak. Aquinói Szent Tamás domonkos rendi szerzetes, teológus Olaszországban született, sokáig a párizsi egyetem professzora volt.

Nagyban hozzájárult Arisztotelész filozófiájának a nyugati gondolkodásba és teológiába való integrálásához, nevéhez elsősorban mégis a skolasztikus filozófia kapcsolódik, amely évszázadokon át meghatározó volt az európai keresztény gondolkodásban.

Kapcsolódó írásaink