Kultúra

Jövőre készülhet el az Árpád-ház kutatóintézet és látogatóközpont

A tervek szerint 2022 végére készül el az Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont Székesfehérváron – jelentette be Vargha Tamás, a térség országgyűlési képviselője. Elmondta, „Az ország bölcsője” kiemelt alprogram első szakaszának részeként létrejövő kiállítótér 3,963 milliárd forintos támogatásból valósul meg a volt Köztársaság mozi helyén.

Jövőre készülhet el az Árpád-ház kutatóintézet és látogatóközpont
A kiállítótér 3,963 milliárd forintos támogatásból valósul meg a volt Köztársaság mozi helyén
Fotó: szekesfehervar.hu

Itt kap helyet az Árpád-ház kutatóintézet is, amely a Városi Levéltár és Kutatóintézet részeként fog működni. A kiállítótérben a királyi koronázó templomot fogják megidézni az eredeti kövek felhasználásával. Kiemelte, hogy a projekt célja egy olyan kulturális és információs pont kialakítása, amely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét, továbbá megfelelő munkakörülményeket biztosít a régészek, történészek, muzeológusok számára.

Az elképzelések szerint az épület alatt pinceszint létesül, amelyen az értékes kőanyagok és a kutatóintézet iratanyagai kapnak helyet, valamint ruhatárat és mosdókat is kialakítanak. A földszinten lesz a hajdani nézőteret idéző, változó belmagasságú, íves falú kiállítótér, amely a bazilika alapítójának, Szent Istvánnak az alakját és az alapítás időszakát idézi meg.

A kiállításon kívül itt lesz egy könyvtár, rendezvényeknek helyet adó tárgyaló, foglalkoztató tér, továbbá egy kutatóintézeti irodaegység. Az első emeleti kiállítás időrendben mutatja be az egymást követő két gótikus építési periódus jellegzetességeit. A második emeleten lesz egy kétirányú múzeumpedagógiai foglalkoztató, valamint a prépostság és a bazilika kutatástörténetét bemutató tárlat. 

Kapcsolódó írásaink

Tizianóval ünnepli Bécs a jubileumot

ĀA Kunsthistorisches Museum százharminc éve nyitotta meg kapuit a látogatók előtt – Itt található a világ negyedik legnagyobb festménygyűjteménye

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom