Kultúra

Jane Fonda életműdíjat kap a Golden Globe-gálán

A 78. Golden Globe-díjátadó gálát február 28-án rendezi meg a Hollywoodba akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA). A testület évente díjazza a tagság szavazatai alapján a legjobb filmes és televíziós produkciókat, alkotóikat és színészeiket. Az idén a jelöltek listáját február 3-án hozzák nyilvánosságra.

Jane Fonda életműdíjat kap a Golden Globe-gálán
Cecil B. DeMille-ről elnevezett életműdíjjal ismerik el Jane Fonda eddigi munkáját
Fotó: AFP/Rachel Luna

Az amerikai filmtörténet egyik legjelentősebb alakjáról, a rendező-producer Cecil B. DeMille-ről elnevezett életműdíj kitüntetettjét azonban mindig korábban bejelentik. Idén a nyolcvanhárom éves Jane Fonda, a szintén legendás Henry Fonda kétszeres Oscar-díjas lánya, Peter Fonda nővére kapja az elismerést.

A korábbi díjazottak közt szerepel Tom Hanks, Jeff Bridges, Morgan Freeman, Meryl Streep, Barbra Streisand, Sidney Poitier és Lucille Ball. Jane Fonda pályafutásáért korábban átvehette az Amerikai Filmintézet (AFI) és a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját is.

Kapcsolódó írásaink

Tizianóval ünnepli Bécs a jubileumot

ĀA Kunsthistorisches Museum százharminc éve nyitotta meg kapuit a látogatók előtt – Itt található a világ negyedik legnagyobb festménygyűjteménye