Kultúra

Vidnyánszky Attila nyílt levelet írt a Berliner Ensemble igazgatójának

A Bertolt Brecht által alapított világhírű német színház, a Berliner Ensemble többször vendégeskedett Budapesten a Nemzeti Színház által szervezett MITEM-en. Azonban a teátrum művészeti igazgatója, Oliver Reese az SZFE modellváltása elleni tüntetéseket követően még tavaly bejelentette, hogy visszalépnek a következő nemzetközi találkozón való fellépéstől.

Vidnyánszky Attila nyílt levelet írt a Berliner Ensemble igazgatójának
Vidnyánszky Attila
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mindezek után január 19-én online kerekasztal-beszélgetést szerveztek Enyedi Ildiikóval, Mundruczó Kornéllal, egy diákságot képviselő hallgatóval és a salzburgi Mozarteum egy oktatójával, Autonómia és szolidaritás jeligével, amelyen - mint a Nemzeti Színház közleményéből és Vidnyánszky Attila leveléből kiderül, Reese büszkén kijelentette, hogy nem vesznek részt a fesztiválon többet, hogy erre buzdítanak másokat is - és hangot adott abbéli reményének, hogy így a MITEM elveszti nemzetközi jellegét.

A beszélgetésen elhangzó kijelentésekre Vidnyánszky Attila angolul és magyarul írt nyílt levélben reagált a pozitív tapasztalatait elhallgató Reese-nek címezve. A levelet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

A Berliner Ensemble és annak vezetője, Oliver Reese beszélgetést szervezett magyar kulturális kérdésekről: https://www.berliner-ensemble.de/be-live. Ezen a Nemzeti Színházat és a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) is érintő kijelentések hangoztak el, amelyeket nem hagyhatunk megválaszolatlanul.

Kedves Oliver!

A Berliner Ensemble (BE) által szervezett és a budapesti SZFE-vel foglalkozó beszélgetésen elhangzott néhány olyan kijelentés, amire reagálnom kell.

Sajnálom, hogy ezen a beszélgetésen nem mondtad el, hogy már két alkalommal, három előadással volt az általad vezetett BE a MITEM vendége: A kaukázusi krétakör (Bertolt Brecht), Bádogdob (Günter Grass), A vágy villamosa (Tennessee Williams). Hogy kurzust is vezettél ezen a fesztiválon kaposvári egyetemistáknak, hogy közös kiállítást rendeztünk Bertold Brechtről, hogy életműbeszélgetést szerveztünk az egyik legjelesebb német rendezőnek, Michael Thalheimernek.

Sajnálom, hogy nem mondtad el a nézőknek, miféle fesztivál is a MITEM – amit te pontosan tudsz és ismersz, hiszen ezekről a témákról személyesen is beszélgettünk. Elmondhattad volna, hogy milyen színes a MITEM programja, hogy Szentpétervártól Eugenio Barba társulatáig, a Dramatentől a Berliner Ensemble-ig, Tbiliszitől Osloig hány és hány jeles társulat vett már részt – veletek együtt – ezen a fesztiválon. Hogy a migrációs válság közepette németországi, belgiumi emigráns és hazájukban működő arab színházaknak szerveztünk minifesztivált a MITEM keretében stb.

Sajnálom, hogy eredménynek tekinted, ha egy másik ország művészeti eseményének a sikertelenségéhez hozzájárulhatsz, és ezt büszkén kijelented.

Megdöbbent, hogy azt reméled, hogyha a BE nem vesz részt a fesztiválon, és erre buzdít másokat is, akkor a MITEM elveszíti nemzetközi jellegét.

Megdöbbent a gőg, ami ennek a pozíciónak és politikai cselekvésnek a hangoztatásából árad.

Elkeserít, hogy politikai céljaid megvalósítása közben nem engem és az általam vezetett intézményt, hanem az egyész magyar közönséget és a színházi életet bünteted azzal, hogy visszamondod a MITEM meghívását.

A MITEM évek óta alkalmat kínál arra, hogy a legkülönbözőbb világlátású alkotók összejöjjenek, és szabadon megmutassák a magyar közönségnek és egymásnak, mit gondolnak a világról, művészetről, színházról. A MITEM jó alaklom arra, hogy a politikai megosztottság felett a művészet képezzen hidat.

Aki ebből kivonja magát, és politikáját helyzeti a művészet szabadsága elé, az a maga művészetét politikai eszközzé fokozza le.

A MITEM célja alapítása óta – ezt bizonyítja az elmúlt nyolc év programjának sokszínűsége – a művészet felszabadító, minden különbség ellenére is megbékélést hozó erejének a demonstrálása volt. Ha valaki, mint ahogy te is, eredménynek tekinted, hogy kárt okozol a MITEM-nek, hogy megfosztod a magyar polgárokat attól, hogy lássák a német színházi élet jeles műhelyének előadásait, akkor te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod.

Ezt a felelősséget ki kell mondanod és vállalnod kell.

Mivel bejelentetted, hogy a vendégjáték visszamondásával megadtad a válaszod, elvágtad a normális, az európainak mondott kommunikációnak a minimális lehetőségét is. Ennek a felelősségét is vállalnod kell.

Mert fontos világossá tenni, mi a felelőssége annak, aki a párbeszédet felrúgja, aki a kinyújtott kezet nem fogadja el, aki politikai aktivizmusával büntet és végső soron csak fokozza az amúgy is mindannyiunk életét megnehezítő megosztottságot.

Őszintén sajnálom, hogy kiélezett helyzetben nem az együttműködés, hanem a nehezen, kölcsönös kompromisszumokkal felépített kapcsolat befagyasztása a válaszod.

Világnézeti tekintetben nem értünk egyet. Sajnálom, hogy ezt te az együttműködés kizáró okának tartod. Én művészként, színházigazgatóként, a MITEM vezetőjeként a világnézetileg egyet nem értők közeledésében, párbeszédében bízom, ezen dolgozom. Ezért hoztuk létre a MITEM-et, ezért dolgoznak a budapesti Nemzeti Színházban is legkülönfélébb politikai nézeteiket szabadon kinyilvánító művészek és munkatársak – azt remélem, hogy a te általad vezetett színházban is biztosítod a vélemény szabadságát.

Üdvözlettel a szabad és nyitott MITEM nevében: Vidnyánszky Attila

Kapcsolódó írásaink