Kultúra

Elismerések a magyar kultúra napja alkalmából

Online ünnepségen adták át a könyvtárszakmai és közművelődési díjakat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Kultúráért Felelős Államtitkárságán. „A kulturális javakhoz való széleskörű hozzáférés megteremtésével, a kulturális értékteremtésben élen járó közösségek támogatásával érhető el, hogy szellemi értékeink valódi erőforrássá válhassanak”– emelte ki az elismerések átadásán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Elismerések a magyar kultúra napja alkalmából
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár
Fotó: MH

Az EMMI minden évben értékeli azokat a könyvtárakat és közművelődési intézményeket, amelyek évek óta magas színvonalú munkát végeznek.

A minisztérium a Minősített Könyvtár címet azoknak a könyvtáraknak adományozza, amelyeknek kiemelkedő innovációit a könyvtárhasználók elégedettsége, a partnerek, valamint a szakértők véleménye is alátámaszt.

Idén kilenc intézmény részesült ilyen elismerésben: a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarjánban; a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Zalaegerszegen; az Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcikán; a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ Gödöllőn; a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Debrecenben; a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Gyulán; a mórahalomi Tóth Menyhért Városi Könyvtár- és Közösségi Ház; az Óbudai Platán Könyvtár Budapesten; és a városi könyvtár Lentiben.

A Könyvtári Minőségi Díj a modellértékű szolgáltatásokat alkalmazó Minősített Könyvtárnak ítélhető oda. Az idén a békéscsabai Békés Megyei Könyvtár, nyerte el a díjat.

A Minősített Közművelődési Intézmény cím és a Közművelődési Minőség díj a kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési intézményeknek adományozható. A művelődő közösség szolgálatába állított kimagasló közösségi szolgáltatásokért, színvonalas rendezvényekért, kiállításokért, szakszerű ismeretterjesztésért, közösség fejlesztésért, Minősített Közművelődési Intézmény Címet kilenc intézmény érdemelt ki idén: az Erkel Ferenc Művelődési Központ Budakeszin; a Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft. Cegléden; az Egri Kulturális és Művészeti Központ; a martfűi városi művelődési központ és könyvtár; a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.; a Flesch Károly Nonprofit Kft. Mosonmagyaróváron; a Váci Mihály Kulturális Központ Nyíregyházán; az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár Polgáron; a Tamási Művelődési Központ és Könnyü László Könyvtár. A Szakmai Minősítő Testület javaslatára Közművelődési Minőség Díjban részesült az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft. Szolnokon

„A világjárvány közepette létfontosságú Magyarországon újra megtalálni a kultúra közösségépítő és életminőség javító szerepét. Az egymásra figyelésben, egymás segítésében a kulturális szféra szereplői példásan helytálltak, hiszem azt, hogy az újrakezdésnél sem fogják elengedni a magyar emberek kezét" - hangsúlyozta az online díjátadón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

A magyar kultúra napját köszöntő online ünnepi műsor és díjátadás megtekinthető az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága youtube-csatornáján.

Kapcsolódó írásaink

„Az embert kell védenünk, ha a kultúrát akarjuk védeni”

ĀA magyar kultúra napja. Hoppál Péter miniszteri biztos: A kulturális alapellátásban 2014 óta azon dolgozunk, hogy közösségi-közművelődési szakembereket képezzünk, és a hozzáférést anyagi szempontból is biztosítsuk a legkisebb településeken

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom