Kultúra

Többek közt virtuális Bara Margit-tárlaton és Gryllus Dániel-koncerten is részt vehetünk

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal, tehát fejezte be Himnusz című versét Szatmárcsekén. Noha idén a pandémia miatt rendhagyó módon tudunk csak ünnepelni, virtuális programok sokasága várja az érdeklődőket az online térben, amelyből rövid válogatást olvashatnak alább.

Többek közt virtuális Bara Margit-tárlaton és Gryllus Dániel-koncerten is részt vehetünk
A Várkert Bazár oldalán ingyenes tekinthetik meg az érdeklődők Gryllus Dániel 70. születésnapi koncertjét
Fotó: Várkert Bazár

Szimbolikus jelentőségű, hogy a balatonfüredi Vaszary Galériában pénteken délután írja alá Navracsics Tibor kormánybiztos és a város polgármestere, Bóka István a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programról szóló stratégiai fontosságú kulturális, partnerségi megállapodást. Ebben rögzítik, hogy a kulturális főváros cím viselésével a térség kulturális életét a következő három évben irodalmi, zenei, képzőművészeti és filmes programokkal tovább gazdagítják.

Színháztörténeti ébresztőt tart a kávé mellé pénteken délelőtt tíz órától a Petőfi Irodalmi Múzeum–Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM–OSZMI) Bara Margit színművésznőről szóló virtuális tárlatuk megnyitásával.

Egész napos programot kínál a Várkert Bazár, amelynek oldalán ingyenes tekinthetik meg az érdeklődők Gryllus Dániel 70. születésnapi koncertjét, illetve egy korábbi Nagy Magyar Versek-estet. A Gryllus70 előadáson közreműködik Apáti Ádám, Becze Gábor, Huszák Zsolt, és Pintér Zsolt. AZ ENEMVÉ előadásán világirodalmi klasszikusok szólalnak meg magyarul, többek között Ady Endre, Térey János, Weöres Sándor, Petőfi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Tandori Dezső, Pilinszky János, József Attila, Kányádi Sándor és Csoóri Sándor műveiből olvasnak fel ismert művészek.

Online koncertet ad este hét órától az Anima Musicae Kamarazenekar. Az együttes közösségi oldalán közvetített koncerten a XX. század magyar zenéjéből válogatva három, egymáshoz időben közeli és szórakoztató jellegében hasonló művet tűznek műsorukra:

Járdányi Pál, Szervánszky Endre és Veress Sándor műveit, amelyek mellé egy századvégi alkotás társul. Tóth Armand 2000. évi Millenniumi Zeneszerző Pályázat díjnyertes alkotása, a Rippl-Rónai-képekre reflektáló öt tételes műve egészíti ki időben és térben a zenei párhuzamokat.
Farkas Árpád író, költő és műfordító életműve előtt tiszteleg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, amely a Kossuth-díjas sepsiszentgyörgyi író verseiből és prózai műveiből álló, Meg kellene bolondulni című előadást mutatja be online, szintén este hét órától. A teátrum közösségi oldalán látható produkció elkészítésében, bemutatásában a társulat művészei mellett Bogdán Zsolt, Jászai Mari-díjas kolozsvári színművész is szerepet vállalt.    

Este fél nyolctól a Duna Televízióban élőben követhetjük a Petőfi Zenei Díjak átadását. A két órás műsorban a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját formáló szobrokat ötödik alkalommal kapják meg tizenkét kategóriában a hazai könnyűzene legjobbjai.  

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) élő tárlatvezetésre és könyvbemutatóra várja az érdeklődőket. Az MNM Ars et virtus – Horvátország és Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításban M. Lovas Krisztina és Szende László kurátorok kalauzolják a nézőket péntek és szombat este hat órától a Zoom platformon. A program előzetes regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők este nyolc órától pedig a múzeum közösségi felületein Az amerikai grófné – Szápáryak és Széchényiek emlékei című kötet bemutatójához csatlakozhatnak.

Kapcsolódó írásaink