Kultúra

Ma nyolcvanéves Plácido Domingo

Négyezer alkalommal lépett színpadra és ötszázszor vezényelt

Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Plácido Domingo, a három tenor egyike, az „opera királya". Domingo több szerepet énekelt el, mint bármelyik más nagy tenor a világon.

Ma nyolcvanéves Plácido Domingo
A három tenor egyikeként az egész világot beutazta
Fotó: MH/Katona László

Ötvenedik szerepe Bizet Gyöngyhalászok című operájának salzburgi koncertváltozata volt 2018-ban. Több mint száz lemezt készített, tizenkétszeres Grammy-díjas. Az olaszországi labdarúgó világbajnokság záró hangversenyén lépett fel először a másik két tenorsztár, José Carreras és Luciano Pavarotti társaságában 1990-ben. A "három tenor" később az egész világot körbeutazta produkciójával. A Domingo 1973 óta csaknem négyezer alkalommal lépett színpadra, ötszázszor karmesterként. New Yorkban 2017-ben Plácido Domingo Classics fesztivált alapítottak, tisztelegve a tenor művészete és humanitárius tevékenysége előtt.

A világhíres tenor a washingtoni Nemzeti Operát igazgatta 2003 és 2011 között, 2011 és 2019 októbere között a Los Angeles-i Operaház főigazgatója volt. 2005-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2012-ben Pécs kulturális nagydíját kapta meg, 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták.

A kétszeres Emmy-díjas énekes 2009-ben áttért a bariton szerepekre. 1993 óta szervezi az Operalia énekversenyt. A magyar közönség a Toscában és az Aidában hallhatta. A Magyar Állami Operaház Shakes­peare-estélyén is élőben tapsolhatott neki a nagyérdemű 2016-ban, mikor a Budapest Sportarénában koncertezett vendégeivel. Domingo a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató verseny támogatója, legutóbbi döntőjének zsűritagja volt.

Kapcsolódó írásaink