Kultúra

Százhúsz éve mutatták be az első magyar mozgóképet, A tánczot

Vetítésekkel, kiállításokkal és más izgalmas programokkal ünnepel a Nemzeti Filmintézet

Tavasszal, április 30-án ünnepeljük azt, hogy százhúsz éve elkészítették az első magyar filmet. A kerek évforduló alkalmából a Nemzeti Filmintézet színes programsorozattal készül.

Az első magyar rendezésű, játékfilmes elemeket is tartalmazó mozgókép, A táncz nem önálló műként jött létre, hanem 1901-ben az Uránia Tudományos Színház egyik ismeretterjesztő előadásának mozgóképes illusztrációja volt. Ezt a mérföldkövet ünnepli a Nemzeti Filmintézet, amely rengeteg izgalmas programmal készül a kerek évforduló alkalmából.

A magyar filmet ünneplő eseménysorozat nyitányaként a hagyományokhoz híven április 30-án megrendezik a magyar film napját, ezen a napon mutatták be ugyanis A tánczot. Ahogy a Nemzeti Filmintézet közleménye is emlékeztet, az alkotásból mára sajnos csak állóképek maradtak fenn.

Az elmúlt százhúsz évben készült filmek több mint harmada ma is elveszettnek számít vagy kallódik, ezért a jubileumi év keretében az NFI elindítja a Nemzetközi Mozgóképes Hungarica Kutatási Programot a magyar, illetve magyar vonatkozású filmtörténeti örökség felkutatására, hozzáférhetővé tételére és lehetőség szerinti hazahozatalára.

„Az utolsó órákban járunk, hogy a filmtörténet első százhúsz éve alatt készült és a világban még kallódó magyar alkotásokat és mozgóképes értékeinket felfedezzük, megmentsük és elérhetővé tegyük a ma és az utókor számára. A gyűjteményi digitalizáció, a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum aktív szerepvállalása a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségében és az online tér olyan feltételeket biztosít a filmek felkutatására és azonosítására, amelyekről évtizedekkel ezelőtt nem is álmodhattunk” - magyarázta Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója az intézet lapunknak küldött tájékoztatójában.

A programsorozat nyáron is folytatódik. Júliusban Nagylátószög címmel a Ludwig Múzeumban az NFI együttműködésével nagyszabású filmtörténeti kiállítás nyílik, amely élményszerűen tárja fel a magyar film gazdag és fordulatos történetét a kezdetektől napjain­kig. A mozgóképkultúra átfogó népszerűsítése jegyében lesznek vetítések a Ludwig Múzeumban, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, a kapolcsi Művészetek Völgyé­ben, filmklubokban és szabadtéren országszerte.

A  Nemzeti Filmintézet a jubileu­mi év alkalmából filmsorozatot is készít A magyar film kalandos története címmel. Az év során a Filmarchívum könyvtárának százhúsz különlegességét is megismerheti a közönség a Facebookon, ezekről bővebb tájékoztatást ígérnek a szervezők, amely a százhúsz éves a magyar film honlapján jelenik majd meg.

A táncz premierjét 1901-ben tartották
A táncz premierjét 1901-ben tartották
Fotó: NFI Filmarchívum

Kapcsolódó írásaink