Kultúra

Magyar–lengyel barátság covid üzemmódban

Közép-európai sorsközösség – új együttműködési lehetőségeket talála Felczak Alapítvány

Új magyar–lengyel kezdeményezésekről, köztük a járvány utáni gazdasági újjáépítésben való együttműködésről is szót ejtett Pawel Cebula minorita szerzetes, a Felczak Alapítvány kurátora akivel az általa szervezett és a közmédiában is közvetített, magyar–lengyel–ukrán karácsonyi koncert kapcsán beszélgettünk.

Magyar–lengyel barátság covid üzemmódban
Pawel Cebula szerzetes számára fontos a két nagy múltú nemzet összetartása
Fotó: Felczak Alapítvány

– A karácsonyi énekek között Szent II. János Pál pápa és Esterházy János felvidéki magyar mártír politikus gondolatai hangzottak el a programban. Mi a kapcsolódás köztük?

– Keresztény meggyőződésükön kívül a magyar–lengyel barátság, illetve általában véve a közép-európai összefogás iránti elkötelezettségük. Közép-európai összefogásra buzdított II. János Pál, amikor Magyarországon járt, és korábban Isten szolgája Esterházy János is. Ennek jegyében hívta meg az alapítvány Korszyńska-Górny Angelika kárpátaljai származású varsói énekesnőt, és szerveztük meg a tévéfelvételt a Képmás magazinnal együttműködésben.

– Mivel foglalkozik még a Felczak Alapítvány?

– Alapítványunk mindent támogat, ami a magyar–lengyel barátság hagyományát átörökíti, vagy kamatoztatja a jövő nemzedékek számára, és ezzel a közép-európai sorsközösséget is erősíti. A koronavírus előtt például több ezer magyar gyermek járt Lengyelországban iskolai kiránduláson a támogatásunkkal. 2020-ban a járvány megakasztotta az ilyen tevékenységeket, de év végére sikerült kialakítanunk a karantén körülményei közötti működés új koncepcióját.

– Ennek volt része az Ön által kezdeményezett tévéadás is?

– Igen, ez is, de például az is, hogy Szegeden szobrot állítottak a támogatásunkkal Teleki Pálnak, mint a magyar–lengyel barátság nagy személyiségének, és egy Liszt–Chopin-zenélőpad létesítését is támogatjuk. Ám ezek csak első fecskéi részünkről covid üzemmódban a magyar–lengyel barátságépítésnek.

– És mi lesz a többi „fecske”?

– Több újdonsággal is jelentkezünk. Az egyik a koronavírus utáni gazdasági újjáépítésben a magyar–lengyel együttműködés támogatása. Például magyar startupok lengyelországi projektjeit és kapcsolatépítését segítjük elő, mert ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a válság után jobb helyzetbe kerüljön a két ország, mint előtte volt. Újdonság egy közös tudásbázis kiépítése is: egységes magyar–lengyel adattárat hozunk létre, és erre épülő kutatási és oktatási projekteket indítunk. Szintén újítás, hogy előkészítünk egy magyar–lengyelnek induló, majd közép-európaivá szélesítendő futballkupát.

– Ki és hogyan vehet részt ezekben a programokban?

– A gazdasági újjáépítés támogatásával és a futballkupával kapcsolatban egyelőre folyik az egyeztetés, a magyar–lengyel tudásbázisba viszont már most is mindenkit várunk, aki részt akar venni: az ehhez kapcsolódó Felczak Műhely január 27-én nyitja meg kapuit, egyelőre online formában. Mindez a koncertfelvétellel együtt az alapítvány honlapján lesz elérhető.

Kapcsolódó írásaink