Kultúra

Mítoszok csatája az online térben

A szórványmagyarságot és mélyszegénységben élő gyermekeket, családokat segíthetnek a mesehallgatók

Január 21-én rendezi meg a Myth-Off és a Holnemvolt Fesztivál csapata a 2015 óta minden évben széles közönséget vonzó Mítoszok csatáját, ezúttal az online térben. Zalka Csenge Virág, aki az Egyesült Államokban szerzett storyteller diplomát, szakmai tudása mellett hazahozta a játékot is, amelyben képzett, gyakorlott mesemondók a világ legizgalmasabb, legmozgalmasabb, legkifejezőbb vagy éppen kevéssé ismert mítoszait versenyeztetik egymással.

Mítoszok csatája az online térben
Zalka Csenge Virág a saját stílusában meséli el más kultúrák legendáit a programon
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A mítoszcsaták mindig tematikusak. A mostani versengés témája nem éppen meglepő módon: bezárva. Bumberák Maya, Dala Dávid, Gregus László, Hajós Erika, Nagy Enikő, Stenszky Cecília, Varga-Fogarasi Szilvia és Zalka Csenge Virág a saját mesemondó stílusában mond el skandináv, indiai, kínai vagy éppen afrikai mítoszokat, amelyek mind a bezártság és bizonyára a szabadság témájához kapcsolódnak, de az élő online adás kezdetéig titok, hogy mit hallunk. Két-két mítosz elmondása után a közönség választ, de nem úgy, hogy melyik mítosz tetszett jobban, vagy melyik mesemondó mesélt hatásosabban, ennél sokkal furfangosabb megoldással álltak elő. Olyan kérdéseket tesznek fel például, hogy melyik mitikus figura tanácsát fogadnánk meg. Vagy melyik hős bőrébe bújnánk bele szívesen. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a bájos és játékos forma ellenére az est felnőtteknek szól.

A mostani Mítoszok csatája különlegessége az is, hogy a jegyárakat a nézők előzetesen jótékony célra, négy megjelölt szervezet számára utalhatják el. Ezek közül a Bagázs Közhasznú Egyesület a telepeken élő romákat segíti abban, hogy megtalálják a helyüket a társadalomban.

A Világszép Alapítvány gyermekotthonokban élő rászoruló gyermekeket támogat táboroztatással, mentorálással. A Tekergő Meseösvény az erdélyi szórványmagyarságban élő gyerekekhez juttatja el a magyar népmeséket. A Biztos Kezdet Gyerekház kántorjánosi központja pedig a kisgyermekes családokat segíti, többek között a személeletváltás ösztönzésével is, hogy ne termelődjön újra a szegénység.

Kapcsolódó írásaink

Furfangos lányok, szemfüles boszorkányok

ĀZalka Csenge Virág: A mese mindig újjászületik abban a pillanatban, amikor elhangzik. Igazodik a közönség igényeihez, hangulatához és a mesemondó saját stílusához is