Kultúra

Római kort idéző játszótér és kelta emlékhely épül Pakson

A dunakömlődi Lussonium területén

A római kort idéző játszóteret, fűszerkertet építenek a Paks melletti Lussoniumnál. A bölcskei Szent András kastély területén kelta emlékhely épül, és felújították a 19. századi műemlék kápolnáját is egy térségi turisztikai fejlesztés részeként.

A távirati iroda tudósítása szerint a Dunakömlődön található Lussonium területén egy római őrtoronyra emlékeztető játszóteret, mászóoszlopot, római harci szekérre hasonlító építményt, mérleghintát készítenek, emellett az ókorban is ismert növényekből fűszerkertet telepítenek. A dunai limes vonalán hajdan álló római őrtornyot bemutató helyen sétányt is kialakítanak. A projektet kivitelező Soltút Kft. szerint a paksi elemek nyárra elkészülnek. A Bölcskéhez közeli Szentandráspusztán korábban már felújították a kastély kápolnáját, most folytatják a fejlesztést. Amint azt Belasics Edit, az épület tulajdonosa azt MTI-nek elmondta: az 1830-as években klasszicista stílusban épült kastély területén 2015-ben tártak fel három kelta lakóházat, amelyeket a dokumentálás után visszatemettek. A régészeti lelőhelyet emlékhely jelzi majd: mivel a kelta kultúra fontos elemei a fémek és a tűz, egy nagy méretű, fém tűztálat állítanak fel az épület kertjében.

Kapcsolódó írásaink

Elkészül idén a Via Carpatia hazai része

ĀA hazánkon áthaladó, a Baltikumtól a Fekete-tengerig tartó folyosó a térségbe települt feldolgozóipari cégek elérhetőségének javításával élénkíti a gazdaságot