Kultúra

Online vetíti Jelenczki István Trianon-dokumentumfilmjét az Uránia

A József Attiláról, illetve az 1956-os forradalomról szóló alkotásaihoz hasonló négyrészes grandiózus dokumentumfilmet készített Jelenczki István Trianonról, Nem, nem, soha I.-IV. „Isten az igaz ügyet nem hagyja el” címmel, amely decemberi premierje után jövő hétvégén, január 16-án és 17-én újra látható lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház online mozicsatornáján.

Online vetíti Jelenczki István Trianon-dokumentumfilmjét az Uránia
Kogutowicz Károly: Magyarország Néprajzi Térképe
Fotó: MH

Az első két részt, a Magyarország Archiregnum és a Nemzetgyilkossági gyakorlat elnevezésű epizódokat szombaton délután négy órától, a Folyamatos Trianon és a Magyar Feltámadás című fejezeteket pedig másnap, vasárnap vetítik szintén délután négy órától.

A trianoni békediktátum századik évfordulójára készült film a történelmi Magyarországot felosztó döntés előzményeiről és következményeiről, valamint a nemzeti trauma feldolgozásának lehetséges módjáról szól.

A gazdag dokumentumanyagból merítő alkotásban megszólal mások mellett Raffay Ernő történész, Bagdy Emőke pszichológus, Babucs Zoltán hadtörténész, lapunk munkatársa és Csere Péter jogász, Domonkos László író, lapunk publicistája, Popély Gyula felvidéki magyar történész, Szidiropulosz Archimédesz történész-szociológus, Vincze Gábor történész, valamint Bogár László közgazdász, lapunk szerzője, Kahler Frigyes jogász-jogtörténész, illetve Tóth Zoltán József alkotmányjogász, valamint Zinner Tibor jogtörténész.

Jelenczki a filmmel kapcsolatban úgy fogalmazott: a nemzetlélek gyógyításához a tényszerű feltáró és szembenéző folyamatokon keresztül vezet az út. Mint a rendező elmondta, ezt a célt szolgálja négyrészes filmje, amely közel ötévi munka eredménye.

A vetítés a meghirdetett időpontban kezdődik és a valós időben fut, azaz nem megállítható, nem visszajátszható. Az egyes részek között azonban lesz szünet. Az Uránia tájékoztatása szerint a vetítésekre külön-külön kell jegyet váltani. 

Kapcsolódó írásaink