Kultúra

Rowan Atkinson kiállt a szólásszabadságért

Egyre több ismert művész és közéleti szereplő szólal fel a „cancel culture" ellen. Az eltörlés kultúrája azt a jelenséget írja le, amikor közéleti szereplőket vagy cégeket támadnak, ha olyat mondtak vagy tettek, amit egyesek nem tartanak politikailag korrektnek.

Rowan Atkinson kiállt a szólásszabadságért
Rowan Atkinson kiállt a szólásszabadságért
Fotó: AFP/Zhou junxiang

A napokban Rowan Atkinson brit színész nyilatkozta azt a Telegraphnak, hogy az eltörlés kultúrája arra az időszakra emlékezteti, amikor eretnekeket égettek meg gondolataikért a középkorban. „Fontos, hogy a lehető legtöbbféle véleményt meghallgassuk.

Ami viszont most van, az a digitális megfelelője a középkori csőcseléknek, amely az utcákat járja, és azt figyeli, kit lehet megégetni"– fűzte hozzá a színész, aki kitért arra is, hogy mindez aggodalommal tölti el a jövőt illetően.

Atkinson szerint az online térben megjelenő probléma fő forrását az algoritmusok jelentik, amelyek eldöntik, hogy mit látunk, mit akarunk látni, ez pedig egy leegyszerűsített, kettős világlátáshoz vezet. Nem ő az első művész, aki kiáll a véleménynyilvánítás szabadsága mellett. Korábban a Harper's Magazine nyílt levélben (Letter on Justice and Open Debate/Levél az igazságosságról és a nyílt vitáról)  fejezte ki az eltörlés kultúrájával kapcsolatos félelmeit. Ezt több irodalmi nagyágyú, köztük A szolgálólány meséje című regény írója, Margaret Atwood is aláírta, akit 2018-ban azért hurcoltak meg, mert kritikát fogalmazott meg a #MeToo-mozgalommal szemben, és kiállt egy szexuális zaklatással vádolt volt egyetemi professzor ügyének felülvizsgálata mellett.

A gyalázkodó hozzászólók közül sokan elhatárolódtak Atwoodtól és műveitől, „rossz feministának" bélyegezve őt. J.K.Rowling, a Harry Potter-sorozat szerzője is aláírta a dokumentumot, akit legutóbb azért aláztak meg nyilvánosan és neveztek transzfóbnak, mert új regényében transznemű a gyilkos.

Kapcsolódó írásaink

Egy ismeretlen Botticelli

ĀAz idén hétszáz éve elhunyt Dante Alighieri Isteni színjátékát a firenzei festő is illusztrálta