Kultúra

Száz éve született Friedrich Dürrenmatt

A késő modern tragikomédia megteremtője

Az 1945 utáni német nyelvű svájci irodalom legnagyobb hatású képviselője, Friedrich Dürrenmatt száz éve, 1921. január 5-én született Konolfingenben, protestáns családban, édesapja lelkész volt.

Száz éve született Friedrich Dürrenmatt
Festő és grafikus is volt
Fotó: AFP

A Humboldtia­num nevű magániskolában érettségizett 1941-ben, majd beiratkozott a zürichi egyetem filozófia és német szakára. Tanulmányait Bernben folytatta 1945-ig, de nem diplomázott. Schopenhauer, Nietzsche és Kafka művei mellett az antik görög és római irodalom hatott rá, sokat merített Wedekind és Brecht műveiből is. Dolgozott grafikusként és írt színikritikákat, kabaréjeleneteket, nevét rádiójátékai révén ismerték meg. Feleségül vette Lotti Geissler színésznőt, akitől három gyermeke született. Drámaíróként az ötvenes évek elején futott be, A nagy Romulus és a Mr. Mississippi házassága című darabjai nemzetközi sikert arattak. Legmeghatározóbb műveit, köztük Az öreg hölgy látogatását és A fizikusokat az ötvenes-hatvanas években írta. A világháború által felforgatott világra és morális kérdésekre groteszk módon reflektáló színműveivel a kritika szerint megteremtette a késő modern tragikomédiát. Darabjait már életében számos nyelvre lefordították. Élete végén visszatért a festéshez, 1986-ban Büchner-díjat kapott. Neuchatelben hunyt el, 1990 decemberében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom