Kultúra

Karády Memorial Courtyardra nevezték át a díva egykori New York-i házának udvarát

Hamvadó cigarettavég

Emléktáblát avattak Karády Katalin tiszteletére kedden New Yorkban, a színésznő egykori lakó­házának udvarán, amely mostantól a Katalin Karády Memorial Courtyard nevet viseli.

Az alkotást Baráth Fábián szobrászművész készítette Karády Katalin születésének száztizedik, halálának harmincadik évfordulója alkalmából, és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg. A táblát Magyarország New York-i Főkonzulátusa nevében Pásztor István főkonzul és B. Nagy Péter magyar diaszpóráért felelős diplomata avatta fel. Karády a két háború közti kulturális élet meghatározó színésznője volt, aki az 1939-es Halálos tavasz bemutatásával lett a kor ünnepelt dívája, a „végzet asszonya” monroe-i és dietrichi karakterének magyar megfelelője. Egyik legemlékezetesebb slágere az 1942-es Hamvadó cigarettavég. A II. világháború alatt a Gestapo letartóztatta, majd 1951-ben emigrált. Végül New Yorkban telepedett le 1968-ban. A „Nagy Alma” egykori magyar negyedében, a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésében található házban élt 1990-ben bekövetkezett haláláig. Polgári foglalkozásként kalapszalont vezetett, az amerikai magyarság egyik emblematikus figurájává vált, és a diaszpórában élő magyarok elkötelezett támogatója volt.

Kapcsolódó írásaink

Lebstück Máriától Karády Katalinig

ĀA Magyar Nemzeti Múzeum mindig tartogat valami meglepetést: interaktív tárlatvezetések a magyar történelem eddig kevésbé ismert női narratíváiról