Kultúra

125 éves a mozi

A millenniumi ünnepségekről is készítettek filmet a Lumière testvérek

Ma százhuszonöt éve, 1895. december 28-án tartották a francia Lumière fivérek az első nyilvános filmvetítést Párizsban, ezzel megkezdődött a mozi története.

125 éves a mozi
Az első mozi plakátja. Épphogy ki tudták fizetni a bevételből a terembérleti díjat
Fotó: Wikipedia

A fényképezés feltalálása után sokan elkezdtek foglalkozni mozgókép készítésének lehetőségével is, mások mellett a francia Emile Reynaud és Étienne Marey alkotott berendezéseket. Az Amerikában dolgozó francia Louis Le Prince volt, aki eljutott a filmszalaghoz. Az amerikai Thomas Alva Edison kinetoszkópja lényegében kukucskáló doboz volt, amelyben 20 másodpercig lehetett egy henger palástjára felvitt képeket nagyítóval nézni. Végül egyik munkatársa egyesítette a filmet a szintén Edison által feltalált fonográffal – eleveníti fel az MTI a kezdeteket.

A kinetoszkóp párizsi bemutatóján jelen volt a Lumière fivérek apja is, aki hazavitt Lyonba egy szerkezetet fiainak. August és Louis vetíteni szerették volna a képet, ennek érdekében megoldották, hogy a film szaggatottan mozogjon. A képeket ugyanazzal a kinematográfnak nevezett készülékkel vették fel és vetítették le.

Az első filmvetítést 1895. március 22-én tartották, egyperces filmjük címe A munkaidő vége volt, és gyárból távozó munkásokat ábrázolt. Nem sokkal később, épp 125 éve, 1895. december 28-án már a párizsi Grand Café Indiai szalonjában mutatták be tíz filmjüket, de épphogy sikerült a 30 frankos terembérlet árát visszaszerezniük a belépőjegyek árából. Nemsokára azonban felvirágzott az üzlet. Átalában hétköznapi jeleneteket örökítettek megt.

A századfordulón már Európa több országában vetítettek, így Magyarországon is, ők készítették az első filmfelvételt a millennium alkalmával, ám nem sikerült tökéletesen, mert a felvételről lemaradt Ferenc József feje. A világ legrégebbi folyamatosan működő filmszínháza ma Franciaországban, La Ciotat kikötővárosban található Éden mozi.
A Lumière fivérek a városban készítették 1895-ben A vonat megérkezik a La Ciotat állomásra című 45 másodperces felvételüket, a szemből közeledő mozdony látványa annak idején hatalmas pánikot keltett.

A mozi sokáig a mutatványosok produkciója volt, Budapesten a Somossy Orfeum télikertjében tartottak előadásokat, de a millenniumi ünnepségeken is volt vetítés.

Az első magyar mozgófilmet A táncz címmel 1901. április 30-án vetítették le az Uránia Tudományos Színház előadásán. Öt évvel később nyitották meg az első állandó pesti mozit az Erzsébet körúton Projektograph – később Odeon – néven.

Kapcsolódó írásaink

„Nem szabad a mulasztás bűnébe esni”

ĀHorváth-Lugossy: „Lehet, hogy eddig a suba alatt dünnyögtünk évtizedekig, de ideje talpra állunk szellemileg is, fontos a nemzettudat, és ezt biztosítja történelmünk ismerete”