Kultúra

Kájoni-énekeskönyv a Hagyományok Házában

A csíksomlyói ferences nyomda első kiadványa

Háromszázötven éves könyvritkasággal gyarapodott a Hagyományok Háza könyvtára. Az intézmény tegnapi bejelentése szerint Kájoni János Cantionale Catholicum című, szöveges egyházi énekgyűjteményének 1676-ban nyomtatott kiadásához jutottak hozzá, amely a csíksomlyói ferences nyomda első kiadványának számít.

Mint írják, Kájoni mintegy harminc éven át gyűjtötte Erdély-szerte a katolikus énekeket, ezekből állt össze az imádságoskönyv, amelynek első kiadása latin és főként magyar nyelvű egyházi énekeket tartalmaz. A nagyon rossz állapotban lévő kiadvány az 1980-as években került a moldvai Csík faluban szolgáló Szilágyi Ferenc katolikus paphoz, tőle pedig később az erdélyi táncházmozgalom egyik ismert folklórgyűjtőjéhez, aki évtizedekig megőrizte, majd úgy döntött, hogy a nagyértékű könyvritkaságot a Hagyományok Házának, mint Kárpát-medencei kiemelt nemzeti kulturális intézménynek ajándékozza. A teljeskörűen restaurált kötet elérhető az intézmény könyvtárában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom